Alce Nero
Ilość produktów: 114Jesteśmy rolnikami i przetwórcami
Jesteśmy ekologicznymi rolnikami i przetwórcami , którzy od 1978 roku pracują nad produkcją pysznego jedzenia , będącego wynikiem praktyk rolniczych szanujących ziemię i jej żyzność. Łączymy ponad 1000 rolników we Włoszech i ponad 10 000 małych rodzinnych gospodarstw w Ameryce Środkowej i Południowej.
Od ponad 40 lat wybieramy rolnictwo ekologiczne , pielęgnując delikatną równowagę między naszą rośliną a jej mieszkańcami: dlatego zdecydowaliśmy się produkować żywność, która jest dobra dla obu stron. Produkty wykonane ze składników uprawianych bez użycia syntetycznych chemikaliów , dzięki najnowocześniejszym możliwościom agronomicznym , z najwyższym poszanowaniem ziemi i ludzi, którzy ją uprawiają. Produkty przetwarzane za pomocą technik, które chronią i podkreślają cechy naszych składników , również dzięki listom składników, które są zawsze krótkie i proste , bez konserwantów i dodatków.
Proponujemy proste , codzienne potrawy , które nie zapominają o smaku , przyjemności spotkania przy stole i dzielenia się. Dzisiaj mamy około 400 produktów : makarony , ryż , przecier pomidorowy i pulpa , warzywa , rośliny strączkowe i zupy przecierowe , ciasteczka i soki owocowe , przetwory i miód , napoje roślinne i gamę produktów spożywczych dla niemowląt. Dodatkowo mamy gamę świeżych produktów , w tym owoce , warzywa , jogurty z "Haymilk STG" i zupy , wraz z mrożonkami , lodami i organicznymi produktami Fairtrade pochodzącymi z Ameryki Łacińskiej: kawa , czekolada , kakao , brązowy cukier , ryż Basmati i herbata .
Pionierzy ekologii
Jesteśmy wyróżniającym się głosem na rynku od 1978 roku
Nasza historia rozpoczęła się w latach 70. Jest to historia zmian , odpowiedzialności i innowacji. Jest to historia spotkania Conapi (Krajowego Stowarzyszenia Pszczelarzy , założonego w 1984 r. przez dawną Cooperativa Apistica Valle dell'Idice, która powstała w 1978 r.) w Emilii-Romanii i spółdzielni Alce Nero , założonej w regionie Marche. Obie organizacje łączy ta sama misja: silne poczucie odpowiedzialności wobec Ziemi , ziemi jako żywego , płodnego organizmu oraz idea ekologii jako praktyki agronomicznej i środowiskowej w celu uzyskania pożywienia i odżywienia dla ludzi.
W tamtym czasie nie istniało jeszcze prawo regulujące praktyki organiczne. Alce Nero stał się charakterystycznym głosem na rynku , sprzeciwiającym się wszelkim trendom. Wyraża się to w naszym logo. Czarny Helk , duchowy przywódca plemienia Sioux Oglala , jedzie w przeciwnym kierunku , niosąc swoje przesłanie z wielką siłą do innych krajów , poza granice i poza ograniczenia , ponieważ nowe i innowacyjne wizje są zawsze możliwe.
Wierni tej perspektywie , zawsze pracowaliśmy nad uwolnieniem ziemi od trucizn , zachowaniem bioróżnorodności i szacunkiem dla Ziemi i jej mieszkańców. Działamy z determinacją i odpowiedzialnością , decydując się na nadanie wartości twarzom i ziemiom, które nadal kształtują tę wspólną historię.
Nasi członkowie-rolnicy są pionierami tej zmiany i głównymi interpretatorami naszej żywności. W 1978 roku podjęliśmy decyzję, aby działać jako kompletny łańcuch żywnościowy : wybierając ziemię , ludzi i składniki, aby pielęgnować nasz projekt od pola do spiżarni.