Awokado
Ilość produktów: 3Dlaczego warto sięgnąć po awokado ekologiczne?
Awokado z upraw ekologicznych jest bezpieczne i bardzo zdrowe dla najmłodszych i kobiet w ciąży, zawiera dobre tłuszcze, białko i sporo witamin.
Smak awokado jest kremowy i delikatny co sprawia, że jest wyjątkowo uniwersalne, a w kuchni zagościł na stałe.
To skąd pochodzą owoce awokado ma duże znaczenie - awokado ekologiczne jest smaczne, zdrowe i zdecydowanie warto dodać je do diety.
Na pyszneEKO.pl wybieramy najlepszej jakości awokado, które jest zawsze świeże, dobrze przechowywane i w dobrej cenie!
Właściwości odżywcze awokado
Awokado jako owoc cechuje się dużą zawartością zdrowych tłuszczy jednonienasyconych, które wspierają pracę serca, obniżają cholesterol i wpływają korzystnie na poziom cukru we krwi. Znajdziemy w nim witaminę E, Witaminy z grupy B, potas i błonnik.
Dlatego awokado jest tak bardzo doceniane w dietach wegańskich, dostarcza bowiem wielu cennych składników odżywczych do organizmu.
Jak wybrać awokado?
Dojrzałe awokado powinno być lekko miękkie pod naciskiem, nie twarde, ale też nie może być zbyt miękkie.
Dlatego na pyszneEKO.pl zawsze otrzymasz awokado idealne, najlepszej jakości i o idealnym smaku.
Twarde awokado jest bardzo wartościowe, ponieważ będziemy mogli je zużyć wtedy, kiedy będziemy dokładnie chcieli.
Wybór awokado na pyszneEKO.pl jest prosty, nasi pracownicy codziennie sprawdzają jego jakość, aby trafiło do klientów w najlepszym stanie.
Przewagą pyszneEKO.pl jest to, że owoce awokado są "czystrze" niż te w sklepie, z uwagi na ich bezpieczne przechowywanie.
Aby przyspieszyć dojrzewanie awokado, możesz włożyć je do papierowej torby razem z jabłkiem lub bananem.
Dzięki wydzielanemu etylenowi, przyśpieszysz dojrzewanie awokado.
Jak przechowywać awokado?
Całe, niedojrzałe awokado najlepiej jest przechowywać w temperaturze pokojowej, unikając bezpośredniego nasłonecznienia.
Gdy owoc awokado dojrzeje, przenieś go do lodówki, dzięki temu wydłużysz jego świeżość o kilka dni.
Po przekrojeniu i zużyciu tylko połowy, zawsze zostawiaj tę część, w której została pestka. Ta część dłużej zostaje świeża.
Awokado po przekrojeniu możęsz skropić sokiem z cytryny, delikatnie ograniczysz utlenianie, co powinno zastopować ciemnienie.
Połówki awokado przechowuj szczelnie zawinięte folią spożywczą lub w zamkniętym pojemniku.
Nie zwlekaj ze spożyciem przekrojonego awokado, zjedz je w ciągu 1-3 dni.


