Kasze bezglutenowe

(znaleziono: 40)

Produkty zbożowe, do których zalicza się kasze, znajdują się na samym dole piramidy żywieniowej. Oznacza to, że stanowią bardzo ważny element codziennej diety. Nie każdy jednak może sięgać po wszystkie rodzaje kasz. Wiele osób cierpi na celiakię, alergie lub nietolerancje glutenu, które to wykluczają spożywanie kasz zawierających ten rodzaj białka roślinnego. Wśród kasz, których nie mogą spożywać osoby będące na diecie bezglutenowej wymienia się m.in. kaszę kuskus, kaszę orkiszową i owsianą. Całe szczęście istnieją kasze bezglutenowe - bezpieczne dla osób z celiakią lub nadwrażliwością na gluten.

Czytaj dalej

Kasza – zdrowy składnik codziennej diety

Dieta bezglutenowa, podobnie jak każda inna dieta, powinna być odpowiednio zbilansowana i zawierać produkty ze wszystkich grup żywieniowych. Kasze bezglutenowe idealnie wpisują się w zdrowe menu. Są produktami pożywnymi i sycącymi, a jednocześnie będąc źródłem węglowodanów dostarczają energii potrzebnej do zachowania aktywności fizycznej i umysłowej. Na pewno stanowią doskonałą alternatywę dla ziemniaków i białego ryżu. Są też od nich bardziej uniwersalne. Wiele kasz można przyrządzać w sposób wytrawny oraz na słodko. Tak jest np. z kaszą jaglaną, nazywaną „królową zbóż”. W wydaniu wytrawnym, połączona z warzywami lub mięsem, stanowi idealny pomysł na obiad. Podana na słodko, z miodem, bakaliami lub świeżymi owocami, jest świetną propozycją na smaczne i zdrowe śniadanie. Niektóre kasze bezglutenowe, jak kasza kukurydziana, kasza gryczana - zarówno palona, jak i niepalona odznaczają się niską zawartością tłuszczu (zawierają nie więcej niż 3 g tłuszczu na 100g produktu) i tym samym mogą być śmiało spożywane przez osoby na diecie odchudzającej. Kasze bezglutenowe, jak kasza gryczana i jaglana odznaczają się także niską zawartością cukrów. Dodatkowo kasza gryczana – palona i niepalona zawiera białko, składniki mineralne, a także cechuje się niskim indeksem glikemicznym, dzięki czemu może być stosowana przez osoby chorujące na cukrzycę.

Ekologiczne kasze – idealne dla osób z alergiami i problemami z układem pokarmowym

Jesteś alergikiem, który nie może spożywać glutenu, ale chcesz jeść zdrowo i zwracasz uwagę na to, co ląduje na twoim talerzu? A może ktoś z twoich bliskich cierpi na dolegliwości ze strony układu pokarmowego? Idealnym rozwiązaniem będzie kasza ekologiczna. Dlaczego? Żywność ekologiczna, zawierająca składniki pochodzące z certyfikowanych upraw ekologicznych, ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie, a metody jej powstania są przyjazne środowisku. W takiej żywności nie ma zbędnych dodatków w postaci sztucznych barwników, aromatów i chemicznych wzmacniaczy smaku, które mogą stać za alergiami lub problemami żołądkowymi. Większość zwykłych kasz, a więc bez specjalnego oznaczenia „eko”, to produkty powstałe ze zbóż uprawianych metodami konwencjonalnymi, a co za tym idzie mogą zawierać pozostałości stosowanych do uprawy chemikaliów. Może się więc okazać, że kasza, która z założenia miała być zdrowa, tak naprawdę zdrowa nie jest. Kasza ekologiczna, posiadająca symbol zielonego listka, to gwarancja najwyższej jakości, a przede wszystkim zapewnienie tego, że w procesie produkcji nie zastosowano szkodliwych chemikaliów. Aby producent mógł oznaczyć swój produkt takim listkiem, musi wcześniej otrzymać specjalny certyfikat wydany przez Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Wszystko jest więc dokładnie sprawdzone i przebadane.

Które kasze są bezglutenowe?

Certyfikowana żywność bezglutenowa to bezpieczne rozwiązanie dla osób z celiakią, nadwrażliwością lub alergią na gluten. Która kasza jest bezglutenowa? Wbrew pozorom propozycji jest dość sporo. Królową kasz bezglutenowych jest kasza gryczana. Jednocześnie należy ona do najchętniej wybieranych kasz i stanowi źródło białka, a także unikatowych aminokwasów egzogennych, zwłaszcza lizyny – składnika, którego nasz organizm nie jest w stanie sam wytworzyć. Pozbawiona glutenu jest też kasza jaglana – bardzo chętnie wybierana przez wegan i wegetarian, ale nie tylko. Wśród jej fanów znajduje się spora grupa osób dbających o zdrowy styl życia. Dużym jej atutem jest uniwersalność i wszechstronność. Kaszę jaglaną można serwować na słodko i na słono. W każdej wersji smakuje wybornie. Do kasz bezglutenowych zalicza się także kaszę kukurydzianą. Bezglutenowa jest również komosa ryżowa, tapioka i kasza sorgo.

Zastosowanie kasz w diecie wegańskiej i wegetariańskiej

Kasze stanowią bardzo wdzięczny składnik w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Mogą być podstawą pożywnych posiłków, a jednocześnie dają nieograniczone możliwości komponowania zupełnie nowych dań. Za każdym razem wzbogacają codzienne posiłki swoimi walorami smakowymi. Już sama rozmaitość odmian, stanowi ciekawe urozmaicenie jadłospisu. Dużą zaletą kasz jest możliwość serwowania ich z rozmaitymi sosami i dodatkami, zarówno w zupach i przystawkach, jak również w kolorowych sałatkach. Za popularne jedzenie wegańskie i wegetariańskie uznaje się kaszę jaglaną. Ma ona wszechstronne zastosowanie, gdyż można podawać ją w zastępstwie ziemniaków i ryżu, a jednocześnie świetnie smakuje na słodko z owocami lub jako składnik kotletów. Może być także idealnym posiłkiem na śniadanie. Wszechstronna jest też kasza gryczana. Można ją wykorzystać jako dodatek do wielu potraw lub bazę do rozmaitych dań. Weganie bardzo chętnie wykorzystują ją jako składnik pierogów i naleśników, a także farsz do warzyw, np. cukinii lub papryki. Poza tym, można robić z niej kotlety i chleb. Zmielona stanowi idealną bazę do wypieków placków, a nawet i ciast. Jedzenie wegetariańskie i wegańskie świetnie uzupełnia też kasza kukurydziana. Można ją wykorzystać jako zagęszczacz do zup i sosów, a także surowiec na placki, chleb, kluseczki i ciasta. Kasza kukurydziana może być też smacznym farszem do warzyw.

Szeroki asortyment, wysoka jakość kasz i konkurencyjne ceny

Ekologiczne kasze bezglutenowe stanowią ważną część asortymentu naszego sklepu. Szeroki wachlarz propozycji obejmuje zarówno popularne kasze, które na stałe wpisały się w polskie menu, jak np. kasza gryczana i kasza kukurydziana, a także kasze mniej znane, ale również warte uwagi, jak np. quinoa. Wiemy jak ważne dla osób będących na diecie bezglutenowej jest wartościowe jedzenie bezglutenowe, dlatego oferujemy wyłącznie najlepsze produkty od sprawdzonych producentów. W ofercie PyszneEko.pl posiadamy kasze BIO EKO takich firm, jak Denver Food oraz Bio Planet. Cieszą się one ogromną popularnością na rynku, a przede wszystkim dużym uznaniem wśród konsumentów.

Sprawdzeni producenci

Dbamy o dobro i zadowolenie naszych klientów, dlatego oferujemy produkty, po które sami chętnie sięgamy. W większości przypadków są to kasze ekologiczne takich firm jak Bio Planet i Denver Food. Są to producenci, którzy słyną z wyjątkowej jakości swoich wyrobów i którzy oferują certyfikowaną żywność ekologiczną pochodzącą z Polski oraz z kilkudziesięciu krajów ze wszystkich kontynentów. Warto w tym miejscu podkreślić, że produkty bezglutenowe Bio Planet i Denver Food mają potwierdzone certyfikatem ekologicznym odżywcze właściwości. Co więcej – żywność obydwu producentów poddawana jest szczegółowej kontroli przez wyspecjalizowane jednostki certyfikujące żywność ekologiczną. Z kolei ich cena pozwala na rozsądne bilansowanie budżetu przeznaczanego na domowe pożywienie.

Szybka realizacja zamówień

Dokładamy wszelkich starań, aby zakupy w naszym sklepie online były czystą przyjemnością. Sam proces kupowania jest u nas niezwykle wygodny. Kupujesz to, na co masz ochotę bez wychodzenia z domu. Co więcej - na spokojnie przeglądasz i porównujesz wszystkie produkty. Dzięki temu kupujesz bez pośpiechu i świadomie. Z naszej strony możesz liczyć na korzystne ceny oraz szybką realizację zamówień. Wysoka jakość, szeroki asortyment produktów dla osób dbających o swoje zdrowie oraz sprawna realizacja zamówień - to główne atuty naszego sklepu internetowego PyszneEko.pl. Serdecznie zapraszamy!

Zwiń tekst

Ostatnio dodane opinie

Wypróbowałam wszystkie kasze z oferty sklepu i ta zdecydowanie jest najlepsza.
Aleksandra, Tychy
brak informacji, że produkt zawiera śladowe ilości glutenu
Ewa, Mikołów
Strona korzysta z plików przepysznych ciasteczek (cookie) w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij komunikat
pixel