Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Które kasze są bezglutenowe?

2021-08-18
Które kasze są bezglutenowe?

Produkty zbożowe, w tym także kasze, znajdują się u podstaw piramidy żywieniowej. Oznacza to, że są istotnym elementem codziennej diety i warto włączyć je do swojego menu. Kasze są źródłem witamin i minerałów tak ważnych dla zdrowia i dobrego samopoczucia, a także białka, węglowodanów złożonych będących paliwem dla naszego organizmu, błonnika regulującego trawienie, aminokwasów i antyoksydantów - przeciwutleniaczy neutralizujących wolne rodniki, które przyspieszają procesy starzenia. Czy będąc na diecie bezglutenowej możemy spożywać kasze? Oczywiście, że tak! Istnieje bowiem szeroki wybór kasz, które nie zawierają glutenu i tym samym są bezpieczne dla osób chorujących na celiakię lub inne schorzenia związane z nietolerancją glutenu. Kasze bezglutenowe to także doskonałe rozwiązanie dla nadciśnieniowców i osób z podwyższonym poziomem złego cholesterolu (LDL). Niektóre z nich, jak np. kasza gryczana i komosa ryżowa, posiadają niski indeks glikemiczny i tym samym dobrze sprawdzą się w diecie diabetyka, a więc osoby chorującej na cukrzycę. Nie wiesz, która kasza bezglutenowa będzie dla ciebie najlepsza? Poniżej przedstawiamy charakterystykę każdej z nich.

Kasza gryczana – popularny element kuchni polskiej

Kasza gryczana to królowa polskiej kuchni. Idealnie wpisuje się w zdrowe menu i stanowi wdzięczną alternatywę dla ziemniaków oraz białego ryżu. Odznacza się niską zawartością tłuszczu (zawiera go nie więcej niż 3 g na 100 g produktu) i tym samym polecana jest osobom będącym na diecie odchudzającej. Jednocześnie jest dobrym źródłem błonnika, działającego na nasze jelita niczym miotełka, a także antyoksydantów, białka i unikatowych aminokwasów egzogennych, zwłaszcza lizyny – składnika, którego nasz organizm nie jest w stanie sam wytworzyć. Zawiera wapń, potas, magnez, żelazo, witaminę E oraz kwas foliowy.

Dietetycy w sposób szczególny polecają kaszę gryczaną niepaloną o jasnej barwie i delikatnym, lekko słodkim smaku, choć równie popularna jest kasza gryczana palona, która odznacza się brązowym zabarwieniem i dość wyrazistym, wytrawnym smakiem. Kaszę gryczaną można traktować jako dodatek do dań obiadowych lub główny składnik wielu potraw. Z powodzeniem przygotujesz z niej farsz do krokietów i pierogów. Nieprażoną kaszę gryczaną warto wykorzystać do pieczenia chleba lub przygotowania pysznych i zdrowych placuszków czy kotlecików.

Kasza gryczana

Kasza owsiana – kasza o dużej zawartości antyoksydantów

Kasza owsiana, choć pozostaje w cieniu innych kasz, to jednak jest produktem zasługującym na bliższe poznanie. Przede wszystkim jest źródłem witamin, mikro i makroelementów, dzięki którym została zaliczona do superfoods, a więc żywności o wysokiej wartości odżywczej. Obfituje w wapń, żelazo, magnez, fosfor, miedź, witaminę E oraz witaminy z grupy B. Stanowi cenne źródło błonnika i białka, którego zawiera aż 11 g na 100 g produktu.

Warto w tym miejscu dodać, że kasza owsiana stanowi także dobre źródło węglowodanów złożonych, dzięki czemu zapewnia uczucie sytości i tym samym ogranicza napady „wilczego głodu” pomiędzy posiłkami. Jako jedna z niewielu jest też źródłem pochodnych kwasów cynamonowych działających przeciwzapalnie i przeciwutleniająco.

W smaku jest bardzo delikatna, lekko orzechowa, dzięki czemu można ją wykorzystać w daniach wytrawnych i przyrządzanych na słodko. Doskonale smakuje z mlekiem, orzechami i innymi bakaliami. Świetnie sprawdza się jako dodatek do kotletów, zapiekanek i potraw mięsnych, a także jako składnik farszu do krokietów lub gołąbków. Z kaszy owsianej przygotujesz również mąkę – idealną do wypieków lub zagęszczania zup i sosów.

Kasza owsiana

Kasza jaglana – smaczna i wszechstronna

Popularną kaszą bezglutenową jest kasza jaglana – ulubienica osób będących na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Ma wspaniałe właściwości odżywcze. Oprócz białka i błonnika, jest źródłem beta-karotenu, potasu, wapnia, lecytyny oraz krzemu, który odpowiada za dobrą kondycję włosów i paznokci. Do tego syci na długo i jest uniwersalna. To właśnie z niej przygotujesz pożywne śniadanie w wersji na słodko, pyszny deser w postaci budyniu lub danie obiadowe, np. zapiekankę czy placuszki. Zmielona na mąkę pozwoli upiec chleb lub usmażyć pyszne naleśniki dla całej rodziny.

Kasza jaglana

Kasza kukurydziana - idealny zamiennik kaszy manny

Kasza kukurydziana to bezglutenowy zamiennik kaszy manny. Doskonale sprawdza się jako panierka do ryb lub mięsa, farsz do warzyw oraz produkt do zagęszcza zup i sosów. Jest też idealną bazą dla placuszków i kotletów. Po zagotowaniu z mlekiem oraz w połączeniu z miodem i bakaliami tworzy pyszny i pożywny deser. Kasza kukurydziana dobrze smakuje także ze świeżym masłem, różnymi rodzajami serów i warzywami.

Dlaczego warto po nią sięgać? Głównie ze względu na zawarty w niej beta-karoten oraz luteinę odpowiadającą za prawidłową pracę plamki żółtej w oku. Poza tym kasza kukurydziana jest źródłem witaminy E i PP oraz selenu, który wspiera pracę układu odpornościowego i zwalcza wolne rodniki. Ponadto zawiera stosunkowo dużo węglowodanów, dzięki czemu dodaje energii.

Kasza kukurydziana

Komosa ryżowa – kasza, która może być stosowana jako zamiennik mięsa

Komosa ryżowa (quinoa) to kolejna godna uwagi kasza bezglutenowa. Zaliczana jest do superfoods, a więc żywności o wyjątkowych wartościach odżywczych. Komosa stanowi doskonałe źródło pełnowartościowego białka, a więc zawierającego pełen zestaw niezbędnych dla człowieka aminokwasów egzogennych. Z tego też względu może być stosowana jako zamiennik mięsa w diecie wegańskiej i wegetariańskiej.

Quinoa to także wdzięczne źródło witamin z grupy B, witaminy A, B, C, E, a także żelaza, wapnia, potasu, miedzi i manganu. Wyróżnia się niskim indeksem glikemicznym, dzięki czemu może być spożywana przez osoby chore na cukrzycę. Dodatkowo wykazuje korzystny wpływ na pracę układu odpornościowego. Jest również cennym źródłem błonnika, flawonoidów, które mają właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne oraz tłuszczów nienasyconych, w tym kwasu oleinowego i linolowego.

Komosa ryżowa stanowi urozmaicenie codziennego menu. Można ją wykorzystać w daniach na ostro lub słodko. Trzeba tylko pamiętać, aby przed rozpoczęciem gotowania dokładnie ją opłukać. Dzięki temu straci gorzki posmak, który zawdzięcza saponinom.

Amarantus – zboże XXI wieku

Amarantus, w Polsce znany również jako szarłat, to kolejny superfoods dostępny na polskim rynku. Ma niski indeks glikemiczny, a pod względem zawartości podstawowych składników odżywczych przewyższa tradycyjne rośliny zbożowe. Jest cennym źródłem wapnia (zawiera go 250 mg/100 g nasion) i żelaza (15mg w 100g nasion). Ponadto zawiera skwaleny i antyoksydanty opóźniające procesy starzenia się organizmu. Stanowi doskonałe źródło białka. Zawiera go około 14 - 18 g na 100 g produktu, dzięki czemu z powodzeniem może być stosowany jako zamiennik mięsa. W sposób szczególny poleca się go weganom, wegetarianom i sportowcom.

W jaki sposób spożywać amarantus? Ugotowany można serwować jako dodatek do dań obiadowych, zamiast ziemniaków czy ryżu, a także jako dodatek do sałatek, zup i zapiekanek. Ugotowany na mleku, z dodatkiem miodu i świeżych owoców, świetnie sprawdzi się w roli deseru. Z kolei zmielony na mąkę nada się do wypieku ciast i pieczywa.

Teff (miłka abisyńska)

Miłka abisyńska, znana jako teff, wywodzi się z północno-wschodniej Afryki i jest jedną z najstarszych roślin na świecie. Te maleńkie ziarenka (wielkości ziaren maku) mają ogromną moc. W sposób szczególny polecane są osobom chorującym na celiakię lub zmagającym się z nietolerancją glutenu, a także wszystkim, którzy pragną zdrowo się odżywiać.

Dlaczego warto włączyć teff do swojej diety? Powodów jest całe mnóstwo. Teff to prawdziwa bomba prozdrowotnych składników. Jest bogatym źródłem białka, wapnia, żelaza i antyoksydantów. Zawiera spore ilości błonnika, który dba o prawidłowe stężenie glukozy we krwi i spowalnia proces wchłaniania cukrów, dzięki czemu nie dochodzi do znaczących wahań glikemii. Zawarty w miłce abisyńskiej błonnik pozytywnie wpływa także na procesy trawienia oraz zapewnia uczucie sytości na długi czas. W jaki sposób wykorzystać teff w kuchni? Miłka abisyńska doskonale nadaje się do wypieków. Można z niej upiec bułeczki, chleb, ciasteczka lub przygotować naleśniki.

W jaki sposób oznaczone są produkty pozbawione glutenu?

Znak Przekreślonego Kłosa to międzynarodowy symbol oznaczający bezpieczne produkty bezglutenowe, a więc takie, które nie wywołają niepożądanych objawów i reakcji alergicznych. Obecność tego znaku na opakowaniach oznacza, że produkt został przebadany pod kątem zawartości glutenu, a zakład produkcyjny przeszedł audyt zgodny ze standardem AOECS (Europejskiego Zrzeszenia Stowarzyszeń Osób z Celiakią).

Dlaczego warto wybierać ekologiczne kasze bezglutenowe?

Kasza bezglutenowa ekologiczna jest odpowiedzią na rosnące potrzeby i oczekiwania współczesnego konsumenta, który stając się bardziej świadomy wpływu żywności na zdrowie i samopoczucie, dokonuje racjonalnych wyborów.

Kasza ekologiczna, oznaczona symbolem zielonego liścia, to nie tylko obietnica najwyższej jakości i doskonałego smaku, ale również gwarancja tego, że w procesie produkcji nie zastosowano szkodliwych chemikaliów, m.in. pestycydów, azotanów i azotynów, których pozostałości mogą być bardzo szkodliwe dla człowieka. Kasza ekologiczna – zarówno kasza bez glutenu, jak i kasza glutenowa, to produkt naturalny i bezpieczny. Pochodzi on z certyfikowanych, ekologicznych gospodarstw, gdzie życie płynie powoli i w zgodzie z naturą.

Spożywając kasze ekologiczne nie dostarczamy do organizmu żadnych toksycznych substancji chemicznych czy organizmów genetycznie zmodyfikowanych, które niestety mogą być obecne w kaszach konwencjonalnych.

Badania przeprowadzone przez niezależne organizacje wykazały wielokrotnie, że żywność ekologiczna jest bogatsza w składniki odżywcze niż inne rodzaje żywności. Tak też jest z kaszami ekologicznymi. Obfitują one w cenne składniki: białko, sole mineralne, witaminy oraz makroelementy.

Ekologiczna kasza gryczana

Ekologiczne kasze bezglutenowe i glutenowe ze sklepu ekologicznego PyszneEko.pl

Sklep z ekologiczną żywnością PyszneEko.pl to raj dla miłośników zdrowego stylu życia. Z dumą możemy przyznać, że jesteśmy najlepiej zaopatrzonym sklepem ekologicznym i dzięki temu jesteśmy w stanie sprostać wysokim wymaganiom współczesnego konsumenta. Co znajdziesz w naszej ofercie? Przede wszystkim różnego rodzaju kasze będące podstawą zdrowej i właściwie zbilansowanej diety. Oferujemy znane i lubiane kasze, jak np. kasza manna, kasza jęczmienna i kukurydziana oraz te mniej znane, jak np. kasza kuskus, która przepysznie smakuje na ostro i na słodko.

Dostępna u nas kasza bezglutenowa to przede wszystkim wszechstronna kasza jaglana, z której można wyczarować nie tylko dania obiadowe, ale również pyszne wegańskie desery oraz kasza gryczana niepalona, będąca źródłem cennych składników odżywczych.

Każda oferowana przez nas kasza ekologiczna – zarówno klasyczna, jak i bezglutenowa to produkt najwyższej jakości, certyfikowany i pochodzący od zaufanego producenta. To produkt będący doskonałym połączeniem smaku i cennych wartości odżywczych. Już teraz zapoznaj się z ofertą PyszneEko.pl i wybierz kasze, które pomogą ci zadbać o zdrową dietę i dobre samopoczucie.

Pokaż więcej wpisów z Sierpień 2021
Zaufane Opinie IdoSell
4.82 / 5.00 2877 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-11-01
Super
2024-11-01
wszystko w porządku :)
pixel