Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Żywność ekologiczna = zdrowa żywność? Dlaczego warto kupować bio jedzenie z certyfikatem w sklepach ekologicznych?

2023-06-29
Żywność ekologiczna = zdrowa żywność? Dlaczego warto kupować bio jedzenie z certyfikatem w sklepach ekologicznych?

Odżywianie bezpośrednio oddziałuje na nasz organizm. Wpływa nie tylko na ogólną kondycję i samopoczucie, ale także na wygląd. Rezygnacja z cukru i produktów przetworzonych to stanowczo za mało, aby powiedzieć, że odżywiamy się zdrowo. Tutaj potrzeba czegoś więcej.

Zdrowa żywność jest dziś na językach niemalże wszystkich. Jedni mają ją za sprytny chwyt reklamowy. Inni uważają za kaprys i fanaberię. Świadomy konsument jednak wie, że wybór takiej żywności jest niczym innym, jak szacunkiem wobec własnego zdrowia i matki natury.

Produkcja żywności ekologicznej opiera się wyłącznie na naturalnych środkach i przebiega zgodnie z naturalnymi cyklami zachodzącymi w przyrodzie. Dzięki temu żywność ta jest zdrowa, zawiera cenne składniki odżywcze, doskonale smakuje i… ma korzystny wpływ na nasz organizm. Niestety tego samego nie możemy powiedzieć o żywności konwencjonalnej.

Chcesz cieszyć się dobrym zdrowiem i świetnym samopoczuciem każdego dnia? Do tego mieć pełną blasku skórę pozbawioną niedoskonałości, mocne włosy i paznokcie? Jednym słowem – chcesz tryskać energią i pięknie wyglądać? Postaw na właściwe odżywianie i wybierz żywność ekologiczną!

Rolnictwo ekologiczne – czym różni się od rolnictwa konwencjonalnego?

Konsumenci są coraz bardziej świadomi i mają dość poprawiania natury. Chcą jeść smacznie, a przede wszystkim naturalnie. Chcą uwolnić się od syntetycznych konserwantów, sztucznych barwników, poprawiaczy smaku czy GMO, bo wiedzą, że te dodatki tylko szkodzą zdrowiu i w dużej mierze są odpowiedzialne za alergie oraz szereg chorób cywilizacyjnych.

Ale czy faktycznie dobry produkt = ekologiczny produkt? Zdecydowanie tak!

Rolnictwo ekologiczne działa w poszanowaniu planety i zapewnia ochronę zasobów naturalnych. Korzystnie wpływa na jakość gleby i chroni mikroorganizmy żyjące na terenie upraw.

Gospodarstwo ekologiczne to stosowanie naturalnych środków ochrony roślin i tym samym odrzucanie wszystkiego, co sztuczne, chemiczne. Tutaj liczą się optymalny plon oraz odnawialne źródła energii.

Odnosząc się do upraw ekologicznych musimy wyraźnie zaznaczyć, że nie ma w nich syntetycznych środków ochrony roślin, regulatorów wzrostu, nawozów sztucznych, hormonów, antybiotyków, GMO i wytwarzanych z nich produktów. Zabronione jest stosowanie pestycydów i herbicydów. Nie stosuje się także promieniowania jonizującego.

Z kolei rolnictwo konwencjonalne jest nastawione wyłącznie na zysk. Tutaj nie liczy się wysoka jakość produktów, a maksymalna efektywność ekonomiczna. Niestety, w tym celu wykorzystuje się techniki, które mają przyspieszać cały proces produkcji żywności. Nie są one obojętne dla środowiska, ponieważ zanieczyszczają powietrze i wodę oraz prowadzą do erozji gleby.

Stosowane w rolnictwie konwencjonalnym sztuczne regulatory wzrostu, hormony i antybiotyki, syntetyczne opryski oraz nawozy sztuczne nie tylko powodują skażenie środowiska, ale także przenikając do żywności i szkodzą naszemu zdrowiu, powodując rozmaite alergie czy rozregulowując funkcjonowanie naszego organizmu.

Ekologiczna żywność bio nie zawiera sztucznych składników, które, kumulując się w organizmie, mogłyby mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie.

Największą zaletą takiej żywności jest to, że nie zawiera substancji, które mogą nam szkodzić. Mowa tu o metalach ciężkich, antybiotykach, pestycydach (które są wyjątkowo groźne dla kobiet w ciąży), herbicydach, azotanach i azotynach (mogą przyczyniać się do rozwoju nowotworów), chemicznych konserwantach (mogą powodować m.in. alergie skórne), wzmacniaczach smaku, sztucznych barwnikach itp.

Dzięki temu, że te substancje nie są stosowane w produkcji eko żywności, nie ma ich również w jedzeniu, które oferuje sklep internetowy czy stacjonarny sprzedający zdrowe produkty spożywcze.

Dodatkowo stopień przetworzenia eko żywności jest znikomy. Klient może więc mieć pewność, że dany produkt jest faktycznie zdrowy i bezpieczny.

Rolnictwo ekologiczne

Ekologiczna żywność wegańska (warzywa i owoce) zawiera więcej witamin i mikroelementów

Stopień przetworzenia żywności ekologicznej jest bardzo niski, dzięki czemu zawiera ona więcej witamin, makro i mikroskładników. Tym samym wykazuje więcej wartości prozdrowotnych.

Na przestrzeni kilkunastu ostatnich lat przeprowadzono wiele badań, które tylko to potwierdziły. I tak np. ekspertka od żywienia, Virginia Worthington, dowiodła, że warzywa i owoce bio zawierają:

  • około 27% więcej witaminy C,
  • około 30% więcej magnezu,
  • około 14% więcej fosforu.

Poza wspomnianą wyżej Virginią Worthington, inni badacze – np. ze szwajcarskiego instytutu naukowego – udowodnili, że ekologiczne warzywa i ekologiczne owoce zawierają więcej antyoksydantów i więcej błonnika niż te pochodzące z upraw konwencjonalnych.

Ekologiczne marchewki

Wegetariańska bio żywność (jajka, mleko oraz produkty mleczne) nie zawiera antybiotyków oraz hormonów wzrostu

Pozytywny wpływ na zdrowie mają też ekologiczne jajka i produkty mleczne. Wynika to z faktu, w jaki sposób są hodowane, a przede wszystkim żywione kury oraz krowy mleczne. O tę ostatnią kwestię dba się w szczególny sposób.

W ekologicznych hodowlach ptaki i zwierzęta karmione są wyłącznie paszą ekologiczną, która nie zawiera żadnych sztucznych dodatków czy GMO. To przekłada się na smak i wartości odżywcze poszczególnych produktów.

I tak np. krowy dostają ekologiczne otręby oraz różnego rodzaju kiszonki. Żywią się również ekologiczną koniczyną. Z kolei kury otrzymują ekologiczną paszę zawierającą ściśle określone składniki odżywcze.

Musimy też pamiętać, że w eko hodowlach zabronione jest profilaktyczne stosowanie antybiotyków. Wyklucza się także hormony wzrostu.

Higieniczne i komfortowe warunki życia, do tego stały dostęp do terenów zielonych sprawiają, że kury i krowy mleczne rozwijają się prawidłowo, nie są zestresowane i pozostają zdrowe. Nie ma więc potrzeby podawania im leków „na zapas”.

Ekologiczna hodowla kur

Żywność ekologiczna jest zdrowsza

Możemy śmiało powiedzieć, że żywność ekologiczna to super food. Co to oznacza w praktyce? Przede wszystkim to, że jest naturalna, zawiera cenne składniki odżywcze i tym samym ma pozytywny wpływ na zdrowie człowieka.

W rolnictwie ekologicznych nie stosuje się chemicznych substancji, które mogą być odpowiedzialne za alergie i rozwój chorób cywilizacyjnych.

Ptaki i zwierzęta są karmione wyłącznie eko paszami bogatymi w cenne składniki. To przekłada się na wysoką jakość i właściwości prozdrowotne eko produktów.

I tak np. owoce i warzywa zawierają więcej witamin i minerałów niż te pochodzące z upraw konwencjonalnych. Jajka mają dwukrotnie więcej witaminy E i o 30% więcej kwasów omega-3 niż te, które pochodzą od kur z chowu klatkowego.

Z kolei ekologiczne mleko zawiera o 100% więcej kwasów omega-3 i dwa razy tyle więcej beta-karotenu niż produkty od krów, które na co dzień nie mają dostępu do zielonych pastwisk i są stłoczone w oborach.

Zdrowa żywność ekologiczna nie tylko może chronić nas przed alergiami i rozmaitymi chorobami, ale bardzo często przyczynia się do poprawy naszego zdrowia, korzystnie wpływa na kondycję organizmu i lepsze samopoczucie.

Produkty ekologiczne mają naturalny smak

Z pewnością wiele osób pamięta wakacje u babci na wsi. Tamtejsze owoce, mleko i jaja smakowały zupełnie inaczej niż te, które obecnie możemy kupić w wielkich marketach.

To właśnie ten naturalny smak odróżnia eko produkty od konwencjonalnych. Często jest on określany jako bardziej wyrazisty. Na pewno jest pozbawiony sztuczności.

Warzywa i owoce są soczyste i naturalnie słodkie, gdyż dojrzewają w słońcu i zawierają więcej beta-karotenu czy naturalnych cukrów.

Ekologiczne truskawki

Jak kontrolowani są rolnicy produkujący eko żywność?

Żywność z oznaczeniem ekologicznym jest jedną z najbardziej kontrolowanych na rynku. Gospodarstwo, które chce stać się pełnoprawnym gospodarstwem ekologicznym, musi przejść złożony proces certyfikacji.

Rolnicy są kontrolowani przez odpowiednie jednostki certyfikujące, które z kolei nadzoruje Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Ta ostatnia również podlega nadzorowi. Pieczę nad nią sprawuje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Kontrole, którym są poddawani rolnicy i producenci eko produktów i które odbywają się na każdym etapie produkcji, dzielą się na pełne i obligatoryjne. Kontrole pełne mogą być zapowiedziane lub nie.

Kontrola obligatoryjna zawsze odbywa się na miejscu w gospodarstwie i jest przeprowadzana przynajmniej raz w roku. Dotyczy każdego etapu produkcji i każdego z jej aspektów. Wówczas pobierane są próbki żywności i dokładnie analizowane w laboratorium. Kontroli poddawana jest także gleba i warunki, w jakiej żyją zwierzęta.

Jeśli kontrola zakończy się pomyślnie, wówczas gospodarstwo otrzymuje certyfikat, a sprzedawane przez nie produkty są znakowane jako „Certyfikowane Produkty Rolnictwa Ekologicznego”.

Czym jest certyfikat/logo Zielony Euro Liść?

Jedynym oryginalnym oznaczeniem eko produktów jest Zielony Euroliść, przyznawany przez Komisję Europejską dla produktów ekologicznych w UE.

To właśnie on jest potwierdzeniem, że sprzedawany produkt przeszedł szereg kontroli i spełnia normy wspólnotowe dotyczące żywności ekologicznej oraz wymagania pod względem jakości i pochodzenia.

Jak wygląda logo produkcji ekologicznej? Są to ułożone w kształcie liścia białe gwiazdki Unii Europejskiej na zielonym tle. Symbolizuje ono dwa przesłania: Natura i Europa.

Zielony Euro Liść

Czym jest Greenwashing oraz jak się przed nim ustrzec?

Mówiąc kolokwialnie, jest to marketingowa ściema, która oszukuje konsumentów, żeby zwiększyć zyski, i wciska im produkty oznaoczne jako „ekologiczne”, które w rzeczywistości ekologiczne nie są.

Mimo że klient kojarzy markę z ekologią, to tak naprawdę dana firma działa na szkodę środowiska.

W tym przypadku określenia typu eko, organic czy bio są tylko zwykłym chwytem marketingowym, niczym więcej.

Firmy stosujące Greenwashing podają błędne informacje i ukrywają faktyczne cechy danych produktów. Nie posiadają też dowodów na ekologiczność swoich wyrobów, a więc nie mają certyfikatów.

Często stosują określenia, które kojarzą się z ekologią – np. zielony czy 100% naturalny – ale są one na tyle ogólne, że nie oznaczają nic konkretnego. Klient widząc takie sformułowania daje się złapać w pułapkę i myśli, że nabył produkty ekologiczne, a niestety tak nie jest.

Nierzadko tego typu firmy stosują fałszywe etykiety – wykorzystują sielskie widoczki kojarzące się z wsią lub zielone kolory czy grafiki, które wskazują na ekologiczność lub do złudzenia przypominają ekoznaki. Na swoich produktach w sposób ostentacyjny umieszczają znaczki EKO i BIO lub powołują się na NIEISTNIEJĄCE certyfikaty.

Jak nie dać się oszukać? Przede wszystkim należy zwracać uwagę na autentyczność certyfikatu. Zachęcamy do dokładnego przyjrzenia się Zielonemu Eurolistkowi, aby później umieć odróżnić podróbkę od oryginału.

Warto też poczytać w sieci opinie o konkretnej marce i raporty organizacji ekologicznych.

Dlaczego warto kupować naturalne produkty w internetowych sklepach z żywnością ekologiczną?

Sklep online ze zdrową żywnością to doskonałe rozwiązanie na miarę potrzeb współczesnego, świadomego konsumenta. Przede wszystkim zapewnia nam dużą wolność i oszczędność czasu. Zakupy możemy robić o każdej porze dnia i nocy.

To także świetne rozwiązanie dla osób, które mieszkają w mniejszych miejscowościach i nie mają dostępu do stacjonarnych sklepików ze zdrową ekologiczną żywnością.

Nie musimy stać w długich kolejkach, a każdy produkt możemy dokładnie obejrzeć (tak długo, jak tylko potrzebujemy), sprawdzić skład i poczytać o nim informacje. A jeśli czegoś nie jesteśmy pewni lub nie znamy danej marki, możemy to szybko sprawdzić w Internecie.

Asortyment sklepów internetowych ZAWSZE jest większy niż oferta ekologicznych sklepików znajdujących się w okolicy. Zazwyczaj w każdej grupie produktowej mamy kilka, a nawet kilkanaście opcji do wyboru – i to nie tylko jednej marki.

Wszystkie produkty są wygodnie posegregowane, np. według kategorii, przeznaczenia, marki, ceny itd. Dzięki temu łatwej nam znaleźć to, czego najbardziej potrzebujemy.

Co ważne, w jednym miejscu (bez konieczności jeżdżenia od sklepu do sklepu) możemy kupić zarówno ekologiczne warzywa i owoce, makaron, kaszę lub ryż, jak również eko kosmetyki dla całej rodziny i środki czystości do domu.

Również ceny są tu konkurencyjne. Możemy też liczyć na częste promocje i rabaty (np. dla stałych klientów).

Ekologiczne pomidory

Sklep ekologiczny PyszneEko.pl – zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą certyfikowanych eko produktów

PyszneEko.pl to ekologiczny sklep internetowy, któremu możesz zaufać. Cieszymy się pozytywnymi opiniami klientów. Oferujemy niezwykle szeroki i zróżnicowany asortyment obejmujący również żywność specjalnego przeznaczenia, m.in. bez glutenu i bez laktozy.

Nasz Świeży Ryneczek to bogactwo smaków i aromatów. Znajdziesz tu ekologiczne owoce i warzywa, wędliny i mięso oraz jaja – wszystkie od sprawdzonych i zaufanych dostawców, zawsze świeże i najwyższej jakości, czego potwierdzeniem jest oczywiście Zielony Euro Liść.

Gwarantujemy atrakcyjne ceny i szybką dostawę zakupów. Zamówienia realizujemy na terenie całej Polski. Zapraszamy Cię do naszego niezwykłego eko świata pełnego wyjątkowego smaku i zdrowia!

Pokaż więcej wpisów z Czerwiec 2023
Zaufane Opinie IdoSell
4.79 / 5.00 1525 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-02-23
Bardzo szybko, zgodnie z zamówieniem
2024-02-23
Bardzo świeże warzywa, polecam
pixel