Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Surowa czekolada: tradycyjny przysmak w naturalnej odsłonie

2021-12-01
Surowa czekolada: tradycyjny przysmak w naturalnej odsłonie

Nikogo nie dziwi, że mniej przetworzona żywność ma najwięcej wartości odżywczych i jest zwyczajnie zdrowsza. Dotyczy to również czekolady, którą najczęściej spożywa się w wersji mlecznej, pełnej białego cukru i sztucznych dodatków. Jej przeciwieństwem jest surowa czekolada przygotowywana z ziaren naturalnego kakao.






W czym tkwi sekret wegańskiej czekolady eco&raw?

W przypadku surowej czekolady liczy się niska temperatura obróbki produktów. Wykorzystuje się nieprażone ziarna kakaowca, a samo konszowanie, czyli mieszanie składników, odbywa się na zimno. Taki proces to gwarancja, że cenne substancje pochodzące z kakao nie znikną, a finalny produkt będzie zdrowszy.

Surowa czekolada

Nie tylko temperatura sprawia, że surowa czekolada i jej produkcja tak bardzo różnią się od znanej wszystkim, klasycznej czekolady dostępnej na wielu sklepowych półkach. Ogromne znaczenie mają składniki, a te – w przypadku surowej czekolady – powinny być możliwie najbardziej naturalne, pozyskiwane zgodnie z zasadami etycznego handlu i z ekologicznych upraw. Właśnie tak dzieje się w OCTOchocolate – wiemy, skąd dokładnie biorą się składniki naszych czekolad, i korzystamy jedynie z pomocy sprawdzonych dostawców. Dzięki temu mamy pewność, że wszystko, co powstaje pod skrzydłami OCTOchocolate, jest w stu procentach wegańskie, przyjazne zdrowiu i środowisku. Pewni bezpiecznego, ekologicznego składu, mogliśmy skupić się na stworzeniu idealnego smaku, który dziś mają nasze czekolady.

Surowa czekolada to tzw. krótki skład – zwykle ograniczony do minimum, bo wystarczy jedynie kilka produktów, by stworzyć zdrowszą wersję popularnego przysmaku. Wybierane są przede wszystkim ekologiczne, nieprażone ziarna kakaowca zastępujące znaną z marketowych czekolad masę kakaową. Zamiast białego cukru wykorzystuje się nektar z kwiatów palmy kokosowej, eliminowane są natomiast wzmacniacze smaku czy mleko. W efekcie powstaje czekolada, która zachowuje o wiele więcej naturalnych składników kakao – przeciwutleniaczy, magnezu, żelaza oraz cynku. Wartości odżywcze idą w parze ze smakiem, bo surowa czekolada to nie kompromis – to pełen naturalnych aromatów satysfakcjonujący produkt i mnóstwo przyjemności z jedzenia nawet dla najbardziej wymagających miłośników słodyczy.

Pokaż więcej wpisów z Grudzień 2021
Zaufane Opinie IdoSell
4.82 / 5.00 2358 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-06-15
Bezproblemowy transport
2024-06-15
Ok
pixel