Miód manuka - właściwości i zastosowania

2020-10-08
Miód manuka - właściwości i zastosowania

Miód manuka to produkt pszczeli pozyskiwany z nektaru kwiatów drzewa o tej samej nazwie (łac. Leptospermum scoparium) lub określanego mianem drzewa herbacianego. Roślina ta występuje w Nowej Zelandii i południowo-wschodniej Australii. Nazwa manuka, pochodząca z języka Maorysów (mānuka), jest używana w Nowej Zelandii, w Australii popularniejsza jest nazwa drzewo herbaciane. Drzewo herbaciane zawdzięcza swoją nazwę kapitanowi Cookowi, który parzył ‘herbatę’ z jego liści. Manuka osiąga wysokość od 2 do 5 metrów. To roślina wiecznie zielona, o gęstych gałęziach, małych, szpiczasto zakończonych liściach oraz białych, gdzieniegdzie zaróżowionych, kwiatach, w kształcie gwiazdek.

Aby nazwa "miód manuka" używana była zgodnie z restrykcyjnymi kryteriami wyznaczonymi przez producentów, w roku 2013 powołano w Nowej Zelandii grupę, wspieraną przez rząd, która sprecyzowała i podała do publicznej wiadomości te kryteria. Miodem manuka mogą być określane produkty pszczele, które:

  • są jednorodne, czyli pochodzące jedynie z krzewów manuka
  • są wytworzone na terenie Nowej Zelandii
  • są wytworzone w okresie pokrywającym się z okresem kwitnienia krzewów manuka
  • charakteryzują się smakiem określanym jako „mineralny” - lekko gorzki
  • mają silnie aromatyczny zapach z wyczuwalnymi nutami wilgotnej ziemi i wrzosu
  • zawierają składniki aktywne takie jak methylglyoxal (MGO)

MGO to to związek organiczny o wzorze C3H4O2 należący do grupy aldehydów, który powstaje podczas glikolizy – przenikania glukozy do komórek ciała i przekształcania jej na energię. Wyizolowany z miodu manuka i precyzyjnie opisany przez niemieckiego profesora Thomasa Henlego w 2007 roku, ma właściwości antybakteryjne i przeciwutleniające. Co ważne, MGO jest odporny na działanie ciepła, światła, enzymów i płynów ustrojowych.

Miód manuka - właściwości

Miód manuka - właściwości

To właśnie obecność methylklyoxalu decyduje o tym, że miód z drzewa herbacianego ma liczne właściwości prozdrowotne. Im wyższe stężenie MGO w miodzie, tym korzystniejsze jego działanie lecznicze. Zwykłe miody zawierają nie więcej niż 10 mg methylglyoxalu na 1 kg miodu, a miód manuka zawiera aż od 100 do 550 mg methylglyoxalu w 1 kg! Na rynku dostępne są następujące rodzaje: MGO 30+, MGO 100+, MGO 250+, MGO 400+, MGO 550+

UWAGA: Na rynku można znaleźć miody, które mają oznakowanie MGO 600, 800, a nawet 900. Osiągnięcie takiego stężenia MGO nie jest możliwe w naturalny sposób. Dlatego kupując taki miód, miejmy świadomość, że został on poddany dodatkowej obróbce i nie jest wyrobem w 100% naturalnym.

Najwyżej cenione jest działanie przeciwbakteryjne miodu z drzewa herbacianego. Warto jednak wiedzieć, że miody o stężeniu MGO powyżej 100 mają także właściwości przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne. Miód manuka poradzi sobie z gronkowcami i paciorkowcami, odpowiedzianymi np. za zapalenie zatok, wszelkie infekcje dolnych i górnych dróg oddechowych czy przewodu pokarmowego. Doskonale sprawdza się w przypadku konieczności odbudowy i regulacji flory bakteryjnej jelit. Mało tego: jest efektywny w zwalczaniu bakterii Helicobacter Pylori, która odpowiada za powstawanie wrzodów żołądka i dwunastnicy.

Miód z drzewa herbacianego pomaga przy stanach zapalnych dziąseł oraz skóry. Przeciwdziała rozprzestrzenianiu się infekcji i przyśpiesza gojenie ran.

Choć miód manuka nie jest lekarstwem, zaliczany jest do grupy żywności funkcjonalnej, czyli takiej, która wymaga odpowiedniego przebadania i wskazania ilości konkretnego aktywnego składnika, świadczącego o unikatowości produktu w porównaniu do innych produktów (innych miodów). W przypadku miodu manuka takim składnikiem jest methylglyoxal, który oznaczany jest jedynie przez certyfikacje MGO®. System oceny MGO ™ Manuka Honey to precyzyjny i niezawodny test, który w prosty i bezpośredni sposób odzwierciedla zawartość MGO w miodzie. Podczas certyfikacji MGO sprawdzane są:

  • methylglyoxal
  • DHA (dihydroxyaceton) – związek z którego powstaje methylglyoxal
  • HMF (hydroksymethylfurfural)
  • Liczba diastazowa – wskazuje aktywność enzymów w miodzie
  • Leptosperin
  • badania mikrobiologiczne

Z kolei UMF (Unique Manuka Factor) jest to sposób certyfikacji opracowany przez stowarzyszenie UMFHA. Stosowano go jeszcze zanim powstał system certyfikacji MGO ™ Manuka Hone. Podczas certyfikacji UMF sprawdzane są:

  • methylglyoxal
  • DHA
  • HMF
  • Leptosperin

źródło: https://www.miodymanuka.pl/mgo-czy-umf

Miód manuka - zastosowania

Miód manuka - zastosowania

Miód z drzewa herbacianego może pozytywnie wpływać na stan zdrowia osób z wieloma dolegliwościami.

Układ pokarmowy:

  • regulacja pracy całego układu pokarmowego
  • odbudowa i utrzymanie w należytym stanie flory bakteryjnej jelit
  • leczenie zespołu jelita drażliwego
  • leczenie wrzodów żołądka i dwunastnicy powstałych na skutek działania bakterii Helicobacter Pylori
  • leczenie zgagi, refluksu, gazów
  • leczenie infekcji przewodu pokarmowego (biegunka, wymioty, bóle brzucha)
  • tępienie pasożytów
  • wspomaganie odchudzania

Skóra:

  • leczenie trądziku młodzieńczego i trądziku dorosłych - także trądziku różowatego
  • łagodzenie objawów egzemy
  • regeneracja skóry w przypadku trudno gojących się ran i odleżyn

Układ odpornościowy:

  • wspieranie pracy układu odpornościowego
  • łagodzenie objawów alergii
  • łagodzenie objawów innych chorób z autoagresji (np. Hashimoto)

Układ sercowo-naczyniowy:

  • usprawnienie pracy układu krążenia
  • redukcja złego cholesterolu
  • obniżenie ciśnienia krwi
  • zmniejszenie ryzyko wystąpienia żylaków i zakrzepowego zapalenia żył

Co ważne miód manuka nie jest lekiem i absolutnie nie należy używać go jako substytutu leków, lub wizyty u lekarza. Można stosować go jako wsparcie przy wyżej wymienionych dolegliwościach, choć w przypadku poważnych dolegliwości warto skonsultować to z lekarzem.

Jak spożywać miód manuka?

Jak spożywać miód manuka?

Zanim włączymy miód z manuka do swojej diety, musimy mieć pewność, że nie wywoła on reakcji alergicznej. Może on uczulać tak samo jak wszystkie inne miody. Ogólnie przyjęte jest zażywanie od 2 do 3 łyżeczek miodu manuka z samego rana, na czczo. Niejednokrotnie dzieli się tą dawkę na dwie porcje zażywane rano i wieczorem, 20 minut przed posiłkiem. Można rozpuścić miód w wodzie, ale należy pamiętać, że traci o swoje właściwości w temperaturze przekraczającej 40 stopni Celsjusza. Takie dawkowanie sprawia, że 500ml miodu wystarcza na miesiąc - miód manuka zachowuje przez ten czas wszystkie swoje właściwości. Słoiczek należy przechowywać w temperaturze 18-25°C. Nie odnotowano dotychczas skutków ubocznych po spożyciu miodu.

Jeżeli chodzi o dawkę miodu podawaną dzieciom, to należy ją zmniejszyć z 3 łyżeczek do 1-1,5. Jeśli dziecku miód manuka smakuje i jest w stanie zjeść go z łyżeczki, będzie to najlepszy sposób podawania. W innym wypadku rozpuszczamy miód w letniej/chłodnej wodzie i podajemy w formie do picia.

Miód manuka - przeciwwskazania

Wśród osób, które nie powinny spożywać miodu manuka wymienia się dzieci do pierwszego roku życia, cukrzyków oraz alergików. MGO w wysokim stężeniu wpływa negatywnie na gojenie się ran i owrzodzeń cukrzycowych. Diabetycy spożywający w dużych ilościach miód manuka narażeni są na wzrost poziomu cukru. Miód z drzewa herbacianego składa się w znacznej mierze z węglowodanów (79,6g/100g) - w tym 78,1g/100g to cukry.

Drzewo herbaciane

Gdzie kupić oryginalny miód manuka?

Miód manuka jest produktem żywnościowym, który jest bardzo często podrabiany. Należy mieć świadomość, że tylko oryginalny miód z drzewa herbacianego, stosownie przebadany i oznaczony certyfikatem MGO ™ Manuka Honey albo UMF (Unique Manuka Factor) będzie miał wymieniane wyżej prozdrowotne właściwości. Taki miód można kupić w sklepie ekologicznym - w supermarkecie łatwo trafić na podróbki. W naszym sklepie ekologicznym PyszneEko.pl znajdziemy miody manuka o różnym stężeniu MGO. Decydując się na zakup konkretnego słoiczka pamiętajmy, że musimy dobrać stężenie methylglyoxalu w zależności od tego, na jakie dolegliwości miód manuka ma zadziałać. Wszystkie oferowane przez nas miody manuka są oryginalne, a ich przydatność do spożycia to minimum 12 miesięcy.

Oryginalny miód z manuka z naszego sklepu ekologicznego PyszneEko.pl to wydatek rzędu od kilkudziesięciu do ponad dwustu złotych. Jednak jak wynika ze wszystkich badań nad tym płynnym złotem, warto sięgać po miód z drzewa herbacianego. Zwłaszcza jako wsparcie dla terapii konwencjonalnych, z którymi miód ten nie wchodzi w żadne niepożądane reakcje. Nowozelandzki miód manuka oferujemy także w pastach do zębów, które działają przeciwbakteryjnie oraz mają właściwości łagodzące i ściągające.

Strona korzysta z plików przepysznych ciasteczek (cookie) w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij komunikat
pixel