Makaron konjac - niskokaloryczna nowość z Chin - gdzie kupić makaron shirataki noodles?
Makaron konjac to nowość z Chin! Jeśli go nie znasz, czas nadrobić zaległości. Ten makaron nie tylko odmieni Twoje życie, ale przede wszystkim pozwoli utrzymać zgrabną sylwetkę.
Makaron 0 kalorii, który na dodatek nie tuczy? Brzmi trochę nierealnie, a jednak! Nowość z Chin jest dostępna również na naszym rodzimym rynku ze zdrową żywnością. Może nie do końca ma zero kalorii, ale z pewnością jest niskokaloryczny. W 100 g zawiera zaledwie około 6-9 kcal, czyli naprawdę niewiele!
Makaron ten znamy jako shirataki lub makaron konjac. Z całą pewnością jest świetną alternatywą dla tradycyjnego makaronu. Sprawdza się jako zamiennik ryżu i ziemniaków. Wspaniale smakuje jako dodatek do zup, sałatek i zapiekanek. Można zajadać się nim bez najmniejszych wyrzutów sumienia.
Konjac jest bardzo bogatym źródłem błonnika. Ponadto zawiera potas, wapń i witaminy. Czym dokładnie jest, jak smakuje i czy faktycznie jest taki zdrowy, jak się o nim mówi? Sprawdzamy!
Makaron shirataki – pochodzący z Chin produkt rośliny konjac
Mimo, że makaron konjac jest nowością w naszej kuchni, to jednak kuchnia azjatycka bazuje na nim od bardzo dawna. Warto w tym miejscu dodać, że shirataki otrzymał certyfikat Japanese Agricultural Standard. Czym dokładnie jest makaron, który już teraz podbił serca miłośników bycia fit?
Makaron konjac to produkt dietetyczny. Przez to, że praktycznie jest pozbawiony kalorii, z powodzeniem może być spożywany przez osoby będące na diecie odchudzającej.
Wytwarza się go z bulwy rośliny Amorphophallus konjac, pochodzącej z terenów południowo-wschodniej Azji. Cechą charakterystyczną tejże rośliny jest to, że przypomina połączenie ziemniaka i buraka, a także wydziela nieprzyjemny zapach przypominający gnijące mięso. Ciekawostką jest, że bulwa rośliny znana jest również jako słoniowa bulwa, lilia woodoo, a nawet diabli język.
Głównym składnikiem makaronu shirataki jest glukomannan – błonnik, który nie podlega trawieniu. To właśnie dzięki niemu makaron zapewnia długotrwałe uczucie sytości i tym samym skutecznie zapobiega podjadaniu. Dzięki niemu przez dłuższy czas czujemy się najedzeni i gubimy zbędne kilogramy.
Makaron konjac nie zawiera cukru, tłuszczu ani… kalorii
Wspomnieliśmy już, że makaron shirataki praktycznie nie zawiera kalorii. Musimy również dodać, że zawartość w nim tłuszczu wynosi mniej niż 0,1 gram, a cukru mniej niż 0,2 grama.
Ponadto shirataki zawiera śladowe ilości soli, białka i węglowodanów.
W tym miejscu należy wspomnieć, że makaron konjac aż w 97% składa się z wody! Pozostałe 3% stanowi mąka z bulwy konjac.
Wartości odżywcze makaronu konjac
Głównym składnikiem makaronu konjac jest glukomannan – błonnik, który wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych. Zapewnia uczucie sytości, poprawia insulinowrażliwość i tolerancję glukozy. Dzięki temu może być spożywany przez osoby chorujące na cukrzycę.
Błonnik rośliny konjac ma również pozytywny wpływ na profil lipidowy. Co to oznacza? Dokładnie to, że reguluje stężenie cholesterolu całkowitego i poprawia stosunek dobrego cholesterolu (HDL) do złego (LDL). Tym samym może odgrywać istotną rolę w profilaktyce chorób układu krążenia.
Ponadto glukomannan może poprawiać perystaltykę jelit i stan mikroflory jelitowej. Przy okazji ma także niemały wpływ na redukcję masy ciała. Ale to nie wszystko!
Shirataki jest także wdzięcznym źródłem wapnia. W 100 g zawiera go około 40-70 mg. Poza nim zawiera magnez, potas i żelazo, a także witaminy: A, E, D i witaminy z grupy B.
Makaron shirataki konjac jest bezglutenowy
Makaron shirataki ma dużą przewagę nad tradycyjnym makaronem pszennym. I nie chodzi tu tylko o zawartość błonnika, witamin czy minerałów. Zalety makaronu docenią również osoby chorujące na celiakię i z nadwrażliwością na gluten. Dlaczego? Bo konjac jest makaronem bezglutenowym!
To bardzo dobra wiadomość dla wszystkich, którzy nie wyobrażają sobie życia bez makaronów, a często nie z własnej woli nie mogą ich spożywać.
Makaron z bulwy rośliny konjac idealnie zastąpi ten klasyczny i pozwoli cieszyć się smakiem ulubionych, makaronowych dań. Co ważne, przygotujesz go tak, jak tylko chcesz, z mięsem, warzywami lub ulubionymi sosami.
Dzięki shirataki Twoje menu będzie urozmaicone, a życie od razu nabierze barw!
Makaron konjac shirataki jest neutralny w smaku
Brak alergenów, cukru i węglowodanów to niejedyna zaleta shirataki. Za makaronem przemawia również to, że jest neutralny w smaku, co daje o wiele więcej możliwości kulinarnych.
Czy bezsmakowy makaron może być atrakcyjny kulinarnie? Nie tylko może być, ale właśnie taki jest. Przez swoją neutralność doskonale wchłania smaki i zapachy przypraw oraz dodatków, z którymi go serwujemy.
Dobrze smakuje zarówno na słono, jak i na słodko. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować go dokładnie tak, jak lubimy najbardziej – odrobinę pikantnie, w wydaniu słodko-kwaśnym lub na deser, z dużą porcją śmietany i owoców.
To idealny dodatek do zup, sałatek, sosów, warzyw, mięs, ryb, tofu, owoców morza. Świetnie smakuje też z serami, na przykład ricottą i mozzarellą.
Konjac jest o wiele jaśniejszy niż klasyczny makaron. Można nawet powiedzieć, że jest niemal przezroczysty. Dzięki temu możemy go naturalnie barwić, na przykład szpinakiem, burakiem lub kurkumą. Jednym słowem – możemy bawić się nim w kuchni i eksperymentować do woli.
Ciekawa jest też konsystencja makaronu – delikatnie żelowa, a jednocześnie elastyczna.
Produkt najczęściej występuje w postaci nitek lub wstążek, choć shirataki spaghetti staje się również coraz bardziej popularne.
Czy makaron konjac może pełnić rolę spaghetti w daniach?
Oczywiście, że tak! Z powodzeniem możesz go serwować tak, jak klasyczny makaron spaghetti z pszenicy. Idealnie komponuje się z sosem na bazie pomidorów, śmietany czy mięsa.
Makaron z rośliny konjac świetnie sprawdzi się w spaghetti carbonara z boczkiem, bolognese z mięsem (wołowym lub wieprzowym), vongole – na bazie małż i białego, wytrawnego wina. Shirataki odnajdzie się także w roli spaghetti puttanesca, a więc dania na bazie cebuli, czosnku, kaparów, anchois, pomidorów, chili i czarnych oliwek.
Ale shirataki to nie tylko spaghetti. Możesz wybrać na przykład nitki i przyrządzić je z ulubionymi warzywami – gotowanymi lub duszonymi (w wersji lekkostrawnej i dietetycznej) oraz smażonymi. Możliwości jest całe mnóstwo!
Właściwości makaronu sprawiają, że może być spożywany przez wegan, cukrzyków oraz osoby z nietolerancją glutenu
Shirataki noodles to część tradycyjnej kuchni azjatyckiej. Mimo to, produkt jest doceniany także w kuchni europejskiej i polskiej. Zajadają się nim weganie i miłośnicy mięsa, fani tradycyjnej kuchni, jak i zwolennicy dań bezglutenowych.
Makaron, ze względu na niską kaloryczność, dużą popularnością cieszy się wśród osób ceniących zdrowy styl życia, tak zwany „fit” styl życia, a także osób będących na diecie odchudzającej i tych wszystkich, którzy chcą utrzymać smukłą sylwetkę.
Dzięki zawartości błonnika glukomannan, a także dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu (IG), świetnie sprawdza się w żywieniu diabetyków i osób chorujących na insulinooporność.
Dzięki temu, że jest w 100% roślinny i co ważne – nie zawiera jajek, może być częścią diety nie tylko wegetarian, ale i wegan, którzy ze swojego menu eliminują wszystkie produkty zwierzęce i odzwierzęce.
Shirataki noodles to także idealny produkt dla alergików, a zwłaszcza osób uczulonych na pszenicę oraz nietolerujących glutenu (chorujących na celiakię lub zmagających się z nadwrażliwością tudzież alergią na gluten).
Polecamy go także osobom na diecie niskowęglowodanowej.
Gdzie można kupić makaron konjac?
Wiesz już, jak smakuje makaron konjac. Wiesz, jakie ma właściwości i wartości odżywcze. Czas zatem powiedzieć sobie, gdzie kupić ten cudowny makaron.
Choć produkt gości już w marketach, a nawet osiedlowych sklepikach, najlepiej nabyć go w sprawdzonym sklepie ze zdrową żywnością. Wówczas ma się gwarancję wysokiej jakości i oryginalności produktu.
Sklep PyszneEko.pl jest miejscem, w którym nie tylko znajdziesz makaron konjac najwyższej jakości, ale nabędziesz go w różnych wariantach. Konjac noodles, tagliatelle, fettuccine, angel hair, spaghetti – to tylko część propozycji. Bogata i zróżnicowana oferta pozwala eksperymentować do woli i przygotowywać rozmaite dania, takie, jakie Ty i Twoi bliscy lubicie najbardziej.
Ciekawą propozycją jest również makaron shirataki imitujący ryż, ale o zdecydowanie mniejszej kaloryczności.
Makarony konjac z oferty PyszneEko.pl to produkty pochodzące od zaufanych, a więc sprawdzonych producentów. Wśród nich znajdziesz propozycje marki Diet-Food oraz Better Than Food.
Nie wiesz, który produkt wybrać? Dopiero rozpoczynasz swoją kulinarną przygodę z shirataki? Proponujemy makaron konjac od Diet-Food. Jest to jeden z najpopularniejszych, a jednocześnie najlepiej sprzedających się produktów z oferty naszego sklepu. Makaron nie zawiera soi, tłuszczu i cukru. Jest produktem bezglutenowym. Sprawdzi się jako dodatek do zup i sałatek, a także dań mięsnych.