Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Jak upiec pyszny chleb z gotowej mieszanki chlebowej?

2022-08-04
Jak upiec pyszny chleb z gotowej mieszanki chlebowej?

Pieczenie chleba jeszcze nigdy nie było tak proste! Sięgnij po mieszankę chlebową i ciesz się domowym pieczywem zawsze, kiedy będziesz mieć na to ochotę.

Lubisz zapach pieczywa o poranku? My zdecydowanie tak! To sprawdzony przepis na udany początek dnia. Do niedawna mało kto decydował się na własne wypieki. Dziś jest to o wiele prostsze. Wystarczy odrobina chęci, piekarnik i dobrej jakości mieszanka do wypieku chleba. Polecamy żywność ekologiczną. Wówczas pieczywo będzie nie tylko smaczne, ale i zdrowe.

Dlaczego warto? Pomijamy już satysfakcję z pieczenia domowego pieczywa, choć jest ona ogromna. Przede wszystkim, piekąc własny chleb, wiesz, co jesz. A jeśli dbasz o zdrowe odżywianie, na pewno ma to dla Ciebie duże znaczenie.

Dobrej jakości mieszanka chlebowa ma prosty i czysty skład. Poza niezbędnymi składnikami, nie zawiera konserwantów, emulgatorów czy spulchniaczy. Nie można tego powiedzieć o wypiekach z marketu czy zwykłych piekarni.

Jeśli myślisz, że upieczenie własnego chleba jest trudne, postaramy się to zmienić. Poniżej – krok po kroku – przeprowadzimy Cię przez cały proces.

Co (oprócz mieszanki chlebowej) będzie nam potrzebne do upieczenia własnego chleba?

Gotowa mieszanka chlebowa to szybka i łatwa droga do tego, by cieszyć się domowym pieczywem. Jeśli jesteś na diecie eliminującej gluten, wybierz bezglutenową mieszankę do chleba. Poza nią potrzebne będą:

  • woda,
  • olej,
  • świeże drożdże.

Jeśli chcesz, każdą mieszankę chlebową możesz dodatkowo „podrasować” według własnego pomysłu. Możesz do niej dodać siemię lniane, pestki dyni lub słonecznika oraz inne ulubione dodatki. Możesz też wybrać gotową mieszankę wzbogaconą o nasiona i pestki.

Oczywiście bez odpowiednich akcesoriów i sprzętu niczego nie wyczarujemy. Potrzebne będą:

  • miseczka lub kubek do rozpuszczenia drożdży,
  • miska do wyrobienia ciasta na chleb,
  • blacha do pieczenia,
  • mikser,

Jeśli posiadasz automat do pieczenia chleba, możesz z niego skorzystać. W nim również upieczesz chleb z gotowej mieszanki chlebowej. A wszystkie prace na pewno przebiegną szybciej i sprawniej.

Wyrabianie ciasta na chleb

Pieczenie własnego chleba z gotowej mieszanki chlebowej

Z mieszanką do chleba zawsze Ci się upiecze! Co ważne, gotowa mieszanka chlebowa skraca czas pieczenia. Dzięki niej nie musisz samodzielnie dobierać mąk, odmierzać odpowiednich proporcji itp. Ktoś już to zrobił za Ciebie. Wszystko jest dokładnie odmierzone i zmieszane. Ryzyko zakalca jest więc zerowe.

Gotowa/y? Zaczynamy!

  1. Wybierz ulubioną mieszankę do wypieku chleba – klasyczną lub z dodatkami.
  2. Przygotuj niezbędne akcesoria i sprzęt.
  3. Do miseczki lub kubka wlej ciepłą wodę i rozpuść w niej drożdże. Odstaw do napęcznienia. Powinno to zająć około 10 minut.
  4. Do miski wsyp mieszankę. Następnie dodaj do niej wodę z drożdżami.
  5. Teraz wyrób ciasto – najlepiej mikserem. Musi być zwarte i gładkie.
  6. Możesz również zagnieść ciasto dłońmi.
  7. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce, żeby podrosło – mniej więcej na 20-30 minut. Obowiązkowo przykryj je płócienną ściereczką.
  8. Po tym czasie przełóż ciasto do foremki wysmarowanej olejem.
  9. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 40-45 minut.

Chcesz, żeby chleb miał przyjemnie chrupiącą skórkę? Jeszcze przed wstawieniem chleba do piekarnika, umieść w nim garnek z gorącą wodą. Jej parowanie spowoduje, że skórka będzie idealna!

Pamiętaj, że sposób przygotowania ciasta może się różnić w zależności od mieszanki chlebowej. Istnieją mieszanki, które należy wymieszać z mocno gazowaną wodą, następnie przelać do foremki i od razu wstawić do piekarnika. Instrukcja jest zawsze podana na etykiecie produktu. Tak więc zanim przejdziesz do prac, uważnie ją przeczytaj.

Upieczony chleb

Na co zwrócić szczególną uwagę podczas pieczenia, aby chleb wyszedł i był pyszny?

Choć pieczenia chleba z gotowej mieszanki chlebowej jest intuicyjne i tym samym proste, warto pamiętać o kilku kwestiach. Przestrzeganie ich sprawi, że wypiek na 100% się uda i będzie smaczny.

  • Po pierwsze – wszystkie składniki, o ile nie jest inaczej napisane w instrukcji, powinny być w temperaturze pokojowej. Dotyczy to przede wszystkim drożdży i oleju.
  • Po drugie – mieszanka do wypieku chleba powinna być świeża i sucha.
  • Po trzecie – dużo uwagi należy poświęcić procesowi wyrabiania ciasta. Od tego zależy, czy będzie później puszysty czy zbity.
  • Po czwarte – nie pomijaj „leżakowania” ciasta. Chyba, że w instrukcji jest inaczej napisane.
  • Po piąte – ciasto na chleb zawsze wkładaj do nagrzanego piekarnika.
  • Po szóste – nie przedłużaj czasu pieczenia. Zbyt długi czas pieczenia może sprawić, że wypiek wyjdzie zbyt suchy i kruchy.
Pyszny chleb

Ekologiczne oraz bezglutenowe mieszanki chlebowe

Przepis na zdrowe, wartościowe i smaczne pieczywo? Ekologiczna mieszanka do wypieku chleba! Ekologiczna, a więc skomponowana ze starannie wyselekcjonowanych składników pochodzących z certyfikowanych upraw ekologicznych. Posiada ona czysty i przejrzysty skład, w którym brak miejsca dla sztucznych dodatków, wzmacniaczy smaku, spulchniaczy czy emulgatorów.

Wysokiej jakości, ekologiczne mieszanki chlebowe znajdziesz w ofercie naszego sklepu ekologicznego PyszneEko.pl. Nasz asortyment obejmuje produkty pochodzące od sprawdzonych producentów, którzy cieszą się zaufaniem klientów.

Mieszanki do wypieku chleba z naszego sklepu z ekologiczną żywnością tworzą szeroki wachlarz propozycji. Znajdziesz w nim zarówno klasyczne mieszanki, jak również te z dodatkami. Lubisz eksperymentować w kuchni i cenisz sobie różnorodne menu?

Na początek wybierz mieszankę do wypieku chleba z ziarnami. Później postaw na mieszankę z czarnuszką lub pestkami dyni. Na koniec zaskocz rodzinę pysznym chlebem z jagodą kamczacką. Z domowymi powidłami będzie idealną propozycją na dobry początek dnia!

Nasze produkty posiadają certyfikat w postaci Zielonego Euro-Liścia, który potwierdza ich jakość i ekologiczne pochodzenie.

Sklep PyszneEko.pl w swojej ofercie posiada również bezglutenowe mieszanki chlebowe, odpowiednie dla osób z celiakią lub nadwrażliwością na gluten.

Każda bezglutenowa mieszanka do chleba posiada znak Przekreślonego Kłosa, będący symbolem bezpiecznej żywności bezglutenowej.

Zielony Euro-Liść
Pokaż więcej wpisów z Sierpień 2022
Zaufane Opinie IdoSell
4.79 / 5.00 1873 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-03-28
bardzo dobrze i szybko
2024-03-26
dobrze spakowane
pixel