Czym odróżniają się ekologiczne owoce i warzywa od żywności konwencjonalnej?
W dzisiejszych czasach zdrowa dieta odgrywa bardzo ważną rolę w naszym życiu. Jako świadomi konsumenci zdajemy sobie sprawę z tego, że zdrowe jedzenie jest tym elementem, który bezpośrednio wpływa nie tylko na zdrowie, ale również na samopoczucie i wygląd. Promienna cera, piękne włosy i skóra – to wszystko efekt zdrowego odżywiania. Tak samo jak dobra kondycja, witalność, sprawnie działający mózg, dobra pamięć i koncentracja. Wiemy też, że produkty ekologiczne, po które sięgamy coraz częściej są tymi, które nie szkodzą naszej planecie, bo powstają w poszanowaniu środowiska naturalnego, czego nie można powiedzieć o produkcji żywności konwencjonalnej. Nie dziwi więc nikogo, że jedzenie konwencjonalne zaczyna być pomijane przy robieniu zakupów, a numerem jeden staje się żywność ekologiczna, w tym ekologiczne warzywa i owoce.
Żywność ekologiczna i konwencjonalna - różnice w podejściu do środowiska
Ekologiczne produkty spożywcze są odpowiedzią na rosnące potrzeby i oczekiwania współczesnego konsumenta, który staje się coraz bardziej świadomy i dokonuje racjonalnych wyborów żywieniowych. Żywność ekologiczna jest nie tylko wyrazem szacunku wobec własnego zdrowia, ale także wobec środowiska naturalnego. Coraz wyraźniej widzimy, że stosowanie tych wszystkich sztucznych dodatków z nasionami GMO, antybiotykami, sztucznymi barwnikami i stymulatorami wzrostu na czele, przyniosło więcej złego niż dobrego. Jedzenie ekologiczne stało się dla nas niczym innym, jak antidotum na wszechobecną sztuczność.
Czym różni się produkcja żywności ekologicznej od konwencjonalnej? Zasadniczą różnicą pomiędzy rolnictwem ekologicznym a konwencjonalnym z punktu widzenia konsumenta jest niestosowanie różnorodnych związków chemicznych, mających na celu optymalizację plonów. W wielkim skrócie można powiedzieć, że rolnictwo ekologiczne sprzyja środowisku i tym samym wspiera naturalny ekosystem, a rolnictwo konwencjonalne potrafi bardzo mu zaszkodzić i jest odpowiedzialne za zanieczyszczenia środowiska, w tym bardzo groźne zanieczyszczenia chemiczne.
Działania rolnictwa ekologicznego ukierunkowane są na ochronę środowiska, krajobrazu i innych czynników środowiskowych. Pozytywnie wpływają na jakość gleby i chronią mikroorganizmy żyjące na terenie upraw. Z kolei działania rolnictwa konwencjonalnego nastawione są przede wszystkim na maksymalną efektywność ekonomiczną. Chodzi tu przede wszystkim o wielkość plonu, która ostatecznie przekłada się na zyski finansowe. Podsumowując - techniki stosowane w rolnictwie ekologicznym nie zanieczyszczają wody i powietrza, nie doprowadzają do erozji gleby i ginięcia mikroorganizmów, do czego niestety doprowadza produkcja żywności konwencjonalnej.
Uprawa ekologicznych i konwencjonalnych owoców i warzyw - inne podejścia do środków ochrony roślin
Tak jak wspomnieliśmy wyżej – celem rolnictwa konwencjonalnego jest maksymalizacja plonów, która przekłada się na zyski ekonomiczne. Ową maksymalizację uzyskuje się stosując sztuczne opryski, syntetyczne regulatory wzrostu oraz chemiczne środki ochrony roślin, w tym pestycydy, azotany i azotyny - substancje, które prowadzą do degradacji środowiska, zanieczyszczenia wód gruntowych oraz niszczenia naturalnej fauny. Poza stosowaniem ogromnej ilości chemicznych środków ochrony roślin, rolnictwo konwencjonalne nie wzbrania się też przed stosowaniem organizmów modyfikowanych genetycznie (GMO). Efektem takich działań jest nie tylko przypadkowa jakość żywności, ale również wysokie skażenie środowiska.
Rolnictwo ekologiczne odrzuca wszystko, co sztuczne i chemiczne. Stawia na optymalny plon, odnawialne źródła energii, a przede wszystkim wyklucza chemizację. W praktyce oznacza to, że unika syntetycznych środków ochrony roślin, nie stosuje regulatorów wzrostu, GMO oraz produktów z nich wytwarzanych. W rolnictwie ekologicznym wyłączone jest stosowanie pestycydów i herbicydów, syntetycznych nawozów mineralnych, hormonów i innych chemicznych substancji, które oprócz tego, że przyspieszają wzrost i rozwój roślin, zatruwają nasz organizm. Owoce ekologiczne, warzywa ekologiczne i wszystkie inne eko produkty uprawiane są przy użyciu wyłącznie naturalnych nawozów (oborniki, komposty) oraz z wykorzystaniem biologicznych metod zwalczania szkodników. Produkty ekologiczne nie są również poddawane promieniowaniu jonizującemu.
Żywność ekologiczna jest po prostu zdrowsza
Wiemy już, jak powstaje żywność konwencjonalna. Tego typu produkcja nastawiona jest na ilość, przez co jakość pozostawia wiele do życzenia. Żywność nieekologiczna, wytwarzana na szeroką skale, opiera się na syntetycznych nawozach, konserwantach, itp. Coraz częściej jest też modyfikowana genetycznie. W wielu przypadkach jest również skażona metalami ciężkimi, które kumulują się w naszym organizmie. Ich szkodliwość dla naszego zdrowia, a nawet i życia, podobnie jak szkodliwość takich substancji, jak pestycydy, fungicydy i herbicydy, których także nie brakuje w jedzeniu konwencjonalnym, jest bezdyskusyjna i została udowodniona w wielu badaniach. Tak więc tu nie chodzi wyłącznie o niższą zawartość witamin i minerałów czy gorsze walory smakowe. Tu chodzi o nasze zdrowie i to nie tylko o alergie, ale także inne choroby powodowane przez jedzenie nieekologiczne. Pestycydy stosowane w produkcji żywności konwencjonalnej mogą być groźne dla kobiet w ciąży i karmiących piersią. Ponadto mogą uszkadzać pracę wielu narządów w organizmie człowieka, mogą rozregulowywać gospodarkę hormonalną i obniżać odporność na infekcje. Azotany i azotyny stosowane przy produkcji żywności konwencjonalnej mogą z kolei przyczyniać się do rozwoju nowotworów.
Zdrowa żywność, a więc jedzenie ekologiczne, przy produkcji którego nie stosuje się szkodliwych dla człowieka substancji, może uchronić nas nie tylko przed chorobami nowotworowymi, ale także alergiami, schorzeniami układu krążenia czy dolegliwościami żołądkowymi. Zdrowe produkty ekologiczne to szansa na obniżenie ryzyka rozwoju także innych chorób cywilizacyjnych oraz na przedłużenie dobrej kondycji organizmu. Kupując produkty ekologiczne, w tym owoce ekologiczne i warzywa ekologiczne możemy mieć pewność, że spożywamy zdrową żywność – pozbawioną zanieczyszczeń chemicznych, a do tego pełnowartościową i nieprzetworzoną.
Ekologicznie i nieekologiczne owoce i warzywa - różnice w zawartości witamin i minerałów
Ekologiczne owoce i warzywa to nie tylko pewność, że brak w nich zanieczyszczeń chemicznych, które są pozostałością po nawozach sztucznych. To również gwarancja wyższych wartości odżywczych. Produkty ekologiczne, w porównaniu z konwencjonalnymi, są bogatsze w witaminy i związki mineralne, dzięki którym nasz organizm może funkcjonować w sposób zbliżony do tego, w jak został zaprojektowany.
Przeprowadzane na przestrzeni ostatnich lat badania udowodniły, że zawartość witamin i minerałów w ekologicznych warzywach i owocach jest o wiele wyższa niż w tych z upraw konwencjonalnych. I tak np. owoce ekologiczne zawierają o około 30% więcej witaminy C niż owoce konwencjonalne, a warzywa ekologiczne o około 20% więcej żelaza niż te konwencjonalne. Ponadto owoce i warzywa z upraw ekologicznych mają około 30% więcej magnezu, o 14% więcej fosforu i aż o 120% więcej fito związków o właściwościach przeciwnowotworowych. Dzieje się tak dlatego, że podczas ekologicznej uprawy warzyw i owoców nie stosuje się sztucznych substancji i nowoczesnych technik produkcji, które powodują utratę cennych wartości odżywczych i zdrowotnych.
Ekologiczne warzywa i owoce mają naturalny smak
Chyba nie trzeba nikogo przekonywać, że owoce i warzywa ekologiczne są nie tylko zdrowsze, ale i smaczniejsze od tych konwencjonalnych. Smak ekologicznej żywności jest w pełni naturalny – pozbawiony chemicznego posmaku. Ponadto większa zawartość witaminy C, naturalnych cukrów i beta karotenu, a mniejsza ilość wody korzystnie wpływają nie tylko na smak, ale również na teksturę i zapach ekologicznych warzyw i owoców. Nic więc dziwnego, że wiele osób próbując ekologicznej żywności często stwierdza, że smakuje ona “jak za dawnych lat”.
Czy producenci ekologicznej żywności nie oszukują?
To prawda, że każdy może powiedzieć, że sprzedaje produkty ekologiczne, ale nie każdy musi dać się na to nabrać. Jako świadomi konsumenci, w łatwy sposób możemy to zweryfikować. Jak? Oryginalne ekologiczne produkty spożywcze zawsze posiadają certyfikat (Europejski Zielony Liść) potwierdzający ich ekologiczność. Żywność niecertyfikowana nie jest żywnością ekologiczną.
Gospodarstwo, chcąc stać się pełnoprawnym gospodarstwem ekologicznym i pod takim znakowaniem sprzedawać swoje plony, musi przejść proces certyfikacji, który obejmuje kontrolę na każdym etapie produkcji i dotyczy każdego z jej aspektów. Jeśli takowy proces przejdzie pomyślnie, wówczas sprzedawane przez niego produkty będą znakowane jako „Certyfikowane Produkty Rolnictwa Ekologicznego” i tym samym będą posiadały ekologiczne oznaczenie w postaci tzw. Euro Liścia. Dla nas konsumentów "zielony listek" to gwarancja, że sprzedawany produkt przeszedł szereg kontroli dotyczących zdrowia i jakości, a także pochodzenia. Certyfikowane produkty rolnictwa ekologicznego należą do najbardziej kontrolowanych na rynku i są uregulowane wieloma zapisami prawnymi.
Kto powinien przejść na żywność ekologiczną?
Odpowiedź jest prosta - tak naprawdę każda osoba, której na sercu leży własne dobro, a także dobro bliskich i… matki natury. Zdrowa żywność, do której zaliczana jest żywność ekologiczna, to słuszne rozwiązanie dla przyszłych mam – zarówno tych, które dopiero starają się o dzidziusia, jak i tych, które są już w ciąży. Po ekologiczne produkty spożywcze powinny sięgać osoby starsze, przewlekle chore, a także dzieci i mamy karmiące piersią. Tego typu żywność jest również polecana osobom z delikatnym układem pokarmowym oraz alergikom. Zdrowa dieta oparta na produktach ekologicznych doskonale sprawdza się też w przypadku osób narażonych na silny i przewlekły stres (ze względu na zawarte w nich przeciwutleniacze) oraz osób o zwiększonej aktywności fizycznej i umysłowej.