Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Ryż ekologiczny

( ilość produktów: 55 )

Ryż jest wysoce bogatym produktem w składniki odżywcze. Nie tylko zapewnia nam cenne białka składające się z aminokwasów egzogennych, lecz również dostarcza energię na cały dzień. Ponadto pasuje niemal do wszystkich dań. Ryże ekologiczne oferowane przez sklep internetowy PyszneEko.pl są gwarancją idealnej żywności dla naszego ciała. Produkty pochodzą wyłącznie z certyfikowanych upraw rolnictwa ekologicznego.

Ryż ekologiczny - szeroki wybór

W naszej ofercie znajdziesz szeroki wybór ryżów ekologicznych. Poznaj ich właściwości i wybierz ryż ekologiczny, który spełni Twoje oczekiwania!

Ryż biały długoziarnisty i okrągły

Biały ryż to najpopularniejszy rodzaj tego zboża, ceniony za delikatny smak i miękkość. Jest lekkostrawny i bezproblemowy w przygotowaniu. Biały ryż ekologiczny jest maksymalnie uniwersalny i może być stosowany zarówno do potraw słonych i ostrych, jak i słodkich (również przygotowywanych na bazie mleka). Wyśmienicie smakuje na ciepło i na zimno. Dostępny w formie długich (ryż długoziarnisty) i okrągłych ziaren.

Ryż brązowy

Brązowy ryż zawdzięcza swój kolor mechanicznemu procesowi oczyszczania, w toku którego z ziaren usuwana jest tylko twarda łupina, a pozostawiona jadalna brązowa błona. To zboże bogate w wartości odżywcze, stanowiące bogate źródło cennego błonnika oraz witamin i składników mineralnych. Ryż brązowy stanowi sycący i odżywczy dodatek do mięs, ryb i warzyw serwowanych w ramach obiadu.

Ryż czerwony

Ryż czerwony to jedna z najwartościowszych odmian tego wyjątkowego zboża! Posiada naturalną łupinę, która po ugotowaniu ryżu pozostaje twarda, co w połączeniu z miękkimi i kleistym ziarnem zapewnia niezwykłe doznania smakowe. Czerwony ryż jest stosunkowo słodki, z mocno wyczuwalną nutą orzecha. Sprawdza się zarówno w daniach obiadowych, jak i oryginalnych deserach.

Ryż czarny

Czarny ryż wyróżnia się nie tylko swoim ciemnym kolorem, ale również intensywnym smakiem i orzechowym aromatem. To wyrafinowany dodatek, który skutecznie podbija smak mięs (zwłaszcza dziczyzny!), ryb i owoców morza oraz nadaje potrawom oryginalny wygląd. Ryż czarny jest wartościowym źródłem witamin z grupy B.

Ryż do sushi

Ryż do sushi to specjalnie wyselekcjonowane i specjalnie traktowane ziarna ryżu białego. Ryż wyróżnia się wysoką zawartością skrobi, dzięki której po ugotowaniu robi się miękki i lepki. Małe okrągłe ziarenka są bezproblemowe w zwijaniu perfekcyjnych nigri, maki, hosomaki czy futomaki.

Ryż arborio

Ryż arborio jest ryżem średnioziarnistym o lekko owalnym kształcie. Wysoka zawartość amylopektyny sprawia, że ryż pęcznieje i staje się idealnie kleisty. To ulubiony ryż miłośników włoskiego risotto! Rewelacyjnie komponuje się z krewetkami. Nadaje się również do robienia zwartych zapiekanek.

Ryż basmati

Ryż basmati to idealnie lekki i sypki ryż, który jest doskonała bazą dla dań kuchni indyjskiej. Pełnoziarnisty ryż basmati wyśmienicie komponuje się z rybami i owocami morza, a w polskiej kuchni z powodzeniem zastępuje kluski czy ziemniaki. Biały ryż basmati może być bazą sycących deserów mlecznych.

Ryż jaśminowy

Niezwykle aromatyczny ryż, z wyraźnie wyczuwalną nutą zapachową jaśminu. Delikatny i bardzo smaczny. Idealnie komponujący się zarówno z potrawami mięsnymi i warzywnymi (zwłaszcza brązowy ryż jaśminowy), jak i ze słodkimi owocami czy czekoladą (biały ryż jaśminowy).

Dziki ryż

Dziki ryż to nasiona trawiastej rośliny jednorocznej, znanej również pod nazwą zizanii wodnej. Jego długie, ciemnobrązowoczarne ziarna wyróżniają się zdecydowanym smakiem, z lekko wyczuwalną nutą zbóż i orzechów. Dziki ryż jest cennym źródłem białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz antyoksydantów, których zawartość jest nawet trzydziestokrotnie wyższa niż w ryżu białym!

Ryż ekologiczny - składniki odżywcze

Pamiętajmy, że ryż jest bogatym źródłem węglowodanów, które zapewniają nam energię. Z tego powodu może być to odpowiednie danie na śniadanie. Ryż dostarcza nam ponadto witaminy z grupy B, witaminę E, potas, żelazo, magnez oraz błonnik. Dodatkowo jest to produkt bezglutenowy (odpowiedni dla osób nietrawiących białka tego rodzaju). Ryż uwalnia również od głodu, gdyż jest długo trawiony, przez co dostarcza energii stopniowo na cały dzień. Odpowiedni z pewnością okaże się dla osób dbających o linię. Warto pamiętać, aby starać się gotować ryż na półtwardo. Rozgotowany traci wiele składników oraz charakteryzuje się znacznie wyższym indeksem glikemicznym.

Ryże ekologiczne są wolne od wszelkich substancji niepożądanych

Ryże ekologiczne są dodatkowo wolne od wszelkich niepożądanych substancji, gdyż w ekologicznej uprawie rolnej nie są wykorzystywane pestycydy oraz sztuczne nawozy. Zakupy w sklepie PyszneEko.pl to również gwarancja przystępnej ceny oraz szerokiego wyboru różnego rodzaju ryżu.

Marka
Cechy
Cena
-
Strona korzysta z plików przepysznych ciasteczek (cookie) w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel