Twój koszyk (0)

Do darmowej dostawy brakuje: ()

Do rabatu brakuje: (x zł)

Listki:
0
Wartość zamówienia:
Dostawa:
Do zapłaty:
Przejdź do koszyka

Płatki śniadaniowe – które są naprawdę zdrowe?

2025-07-18
Płatki śniadaniowe – które są naprawdę zdrowe?

Płatki śniadaniowe – które są naprawdę zdrowe?

Płatki śniadaniowe to ulubiona potrawa wielu ludzi.
Przygotowanie trwa chwilę, sycą na dość długi czas, są smaczne, pożywne, ale czy zdrowe?

Co znajdziemy w płatkach śniadaniowych?

Podstawowym składnikiem są zboża.
Kukurydza, owies, pszenica, żyto - do wyboru do koloru.

Wiele płatków jest z dodatkami witamin i minerałów, ale też cukrów, aromatów i barwników. Czytanie etykiet to klucz do wyboru idealnych płatków śniadaniowych.

Płatki śniadaniowe czy płatki zbożowe?

  • Płatki śniadaniowe – bardziej przetworzone, zazwyczaj z dodatkiem cukru i aromatów.

  • Płatki zbożowe – naturalne, zdrowe i bez dodatków np. płatki owsiane, płatki jaglane czy też płatki gryczane.

Staraj się wybierać zbożowe. Dodaj do nich suszone lub świeże owoce, nasiona, otręby lub miód.

Jakie są najlepsze płatki śniadaniowe?

  • Owsiane – bogate w błonnik i sycące na długo.

  • Jaglane – lekkostrawne i często bezglutenowe.

  • Gryczane, żytnie i orkiszowe – zawieraja dużo minerałów, mają fajny, charakterystyczny smak.

  • Musli i granola – bardziej kaloryczne, często z dodatkiem cukrów - idealne z jogurtem lub mlekiem.

  • Ekspandowane zboża – np. amarantus, ryż – lekkie i chrupiące, fajna przekąska.

Na co zwracać uwagę przy wyborze płatków śniadaniowych?

  1. Skład: im krótszy, tym lepszy - będzie zdrowiej
  2. Wysoka zawartość błonnika
  3. Brak cukru dodanego, sztucznych dodatków
  4. Naturalne dodatki – suszone owoce, orzechy, pestki, nasiona

Nie daj się skusić na hasła typu "FIT", "PROTEIN" itd. - często to tylko marketing.

Z czym podawać płatki śniadaniowe?

  • Z mlekiem lub napojem roślinnym - klasyka

  • Z jogurtem i świeżymi owocami - bardziej pożywne

  • Jako składnik smoothie bowl lub domowej granoli - pożywne i sycące

  • W formie zdrowych batoników energetycznych - łatwo przygotować w domu

Płatki śniadaniowe - bezglutenowe, wysokobiałkowe i ekologiczne

  • Bezglutenowe – np. kukurydziane, ryżowe, gryczane - szukaj oznaczeń o gwarancji bezglutenowości

  • Wysokobiałkowe – dla aktywnych - patrz tabelę wartości odżywczych

  • Ekologiczne – oznaczone zielonym „euro liściem” - te lubimy najbardziej, są najwyższej jakości

 

Śniadanie to podstawa i fundament zdrowego ciała

Dobre płatki śniadaniowe, są nie tylko smaczne i sycące, bogate w składniki odżywcze zapewniają lepszą koncentrację i energię na dobry początek dnia. 
Wybieraj świadomie, szukaj płatków śniadaniowych ekologicznych, mają najlepszej jakości składniki, które są fundamentem zdrowego trybu życia.

 


A Ty? Masz swoje ulubione płatki śniadaniowe? Z czym je najchętniej łączysz?

pixel