Miody manuka

(znaleziono: 7)

Miód Manuka nazywany płynnym złotem to produkt, który z całą pewnością zasługuje na szczególną uwagę. Na tle innych miodów wyróżnia się wysoką zawartością MGO, a więc substancji o silnym działaniu antybakteryjnym. Z tego też względu uznawany jest za jeden z najzdrowszych miodów na świecie. Naukowo udowodniono, że podnosi odporność organizmu i ma pozytywny wpływ na kondycję naszego zdrowia. Jego nazwa wywodzi się z języka Maorysów, którzy jako pierwsi wykorzystywali miód Manuka w celach wspomagających zdrowie i w dosłownym tłumaczeniu oznacza miód z drzewa herbacianego.

Czytaj dalej

Gdzie pozyskiwany jest miód Manuka?

Miód Manuka to nic innego, jak miód z krzewu Manuka, który rośnie w Nowej Zelandii. Roślina kwitnie tylko raz w roku. Szczyt kwitnienia przypada na okres od listopada do stycznia. Miód powstaje z nektaru i pyłku kwiatów tego dziko rosnącego krzewu. Co ciekawe, herbaciane drzewo Manuka nie rośnie na terenie całego kraju, a wyłącznie w najczystszych, dziewiczych jego regionach – dokładnie we wschodniej części. Można też spotkać je w południowo-wschodnim regionie Australii. Miód z Manuka produkowany jest w centrum Wairarapa w Nowej Zelandii. Znajduje się tam jedno z największych urządzeń do przechowywania miodu, a jednocześnie akredytowane labratorium ISO17025. Przechowywanie miodu w beczce, mieszanie, pakowanie i dystrybucja – wszystko to odbywa się w jednym miejscu.

Dlaczego miód Manuka jest jednym z najdroższych miodów na świecie?

Miód Manuka słynie nie tylko ze swoich wyjątkowych właściwości, ale także wysokiej ceny. W porównaniu z innymi miodami, zwłaszcza polskimi, wydaje się być bardzo drogi. W momencie, kiedy polski miód kosztuje około 40 zł za kilogram, cena miodu Manuka potrafi wynosić nawet ponad 350 zł za słoik pół kilogramowy. Z czego to wynika? Wpływ na to ma wiele czynników. Przede wszystkim pochodzenie miodu. Drzewo Manuka rośnie tylko w Nowej Zelandii i niektórych regionach Australii. Nie jest więc łatwo dostępnym krzewem. Ponadto, roślina zakwita tylko raz w roku. Tak więc jednym z głównych powodów wysokiej ceny miodu jest mała dostępność surowca. Wysoki koszt miodu uzależniony jest także od stężenia methylglyoxalu, określanego skrótem MGO. Wpływ na cenę miodów z Manuka mają też liczne kontrole, przeprowadzane badania, certyfikacje na różnych etapach produkcji. Miody sprawdzane są zarówno w laboratoriach w Nowej Zelandii, jak również po dostarczeniu do Polski, aby mieć jak najbardziej obiektywne wyniki. Każda partia miodów oznaczana jest indywidualnym certyfikatem. Pozwala to mieć pewność, że otrzymany przez nas miód jest oryginalny, niezafałszowany, a przede wszystkim zawiera odpowiednią ilość aktywnych związków.

Zawartość Methylglyoxalu (MGO)

Składnikiem, który najbardziej fascynuje w miodzie z krzewu Manuka i jest bezpośrednio odpowiedzialny za jego unikatowe właściwości jest aktywny składnik methylglyoxal, podawany w skrócie na opakowaniu jako MGO. Oczywiście, ten bakteriobójczy związek znajdziemy również w naszych rodzimych miodach, jednakże w miodzie Manuka jego stężenie jest zdecydowanie wyższe - niemal tysiąckrotnie wyższe względem innych miodów. Co ważne, im wyższe stężenie MGO, tym lepsze działanie miodu. Na rynku dostępne są miody Manuka o stężeniu MGO 30+, MGO 100+, MGO 250+, MGO 400+ oraz MGO 550+.

Miód Manuka – naturalny antybiotyk

Czy antybiotyki mogą być naturalne? Oczywiście, że tak. Wiele produktów uznaje się za naturalne antybiotyki. Wśród najbardziej znanych wymienia się czosnek oraz miód Manuka. Ten ostatni uchodzi za świetny antybiotyk jeśli chodzi o działanie antybakteryjne. Wiele niezależnych badań potwierdziło, że miód z krzewu Manuka hamuje wzrost większości mikroorganizmów, a zwłaszcza rozwój takich bakterii, jak m.in. gronkowiec, paciorkowiec, pałeczki jelitowe, helicobacter pylori, pneumokoki, pałeczka zapalenia płuc, czy pałeczki okrężnicy. Najbardziej efektywne pod względem właściwości przeciwbakteryjnych są miody Manuka o wartości zaczynającej się od MGO 100+. Jednak działanie antybakteryjne to nie jedyna zaleta Manuka. Wykazuje on także właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze.

Pozytywny wpływ na układ pokarmowy

Miód z krzewu Manuka wykazuje bardzo pozytywny wpływ na układ pokarmowy człowieka. Co to dokładnie oznacza? Manuka sprzyja prawidłowemu funkcjonowaniu żołądka i ma korzystny wpływ na profil flory bakteryjnej – co zresztą zostało udowodnione wieloma badaniami. Tym samym pomaga zniwelować gazy powstające przy zaleganiu niestrawionych resztek pokarmowych i niweluje bóle brzucha. Miód z Manuka wspomaga organizm w walce z bakteriami odpowiedzialnymi za infekcje, wrzody żołądka i wrzody dwunastnicy. Może być także wykorzystywany wspomagająco w refluksie i zespole jelita drażliwego. Dobrze sprawdza się w przypadku mdłości, niestrawności, wzdęć, zaparć i kolki jelitowej.

Działanie upiększające

Działanie antybakteryjne i przeciwzapalne miodu Manuka może być również wykorzystywane w szeroko rozumianym upiększaniu skóry. Miód może być stosowany w kuracji chorób dermatologicznych, jak trądzik, egzema, łuszczyca i atopowe zapalenie skóry. Oprócz tego miód z Manuka wykazuje całe spektrum innych pozytywnych działań. Działa przeciwutleniająco i antyseptycznie. Przyspiesza proces gojenia się ran, ponieważ zapobiega przenikaniu stanu zapalnego, zasklepia ranę i ogranicza powstawanie blizn. Wykazuje też właściwości antyseptyczne i antyoksydacyjne, a więc zwalczające wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się skóry. Miód poleca się również na oparzenia, łojotok, łupież, ropnie i opryszczkę. Dzięki właściwościom nawilżającym, poleca się go także w pielęgnacji skóry suchej i popękanej oraz wrażliwej i alergicznej.

Inne działanie miodu Manuka

Upiększanie i korzystny wpływ na układ pokarmowy to nie jedyne zalety miodu pochodzącego z Nowej Zelandii. Manuka wykazuje również korzystny wpływ na układ oddechowy. Dobrze sprawdza się przy zapaleniu zatok i krtani, w przeziębieniu i grypie. Dzięki właściwościom antyseptycznym może być też wykorzystywany wspomagająco przy anginie lub kaszlu. Badania pokazują również, że miód Manuka pozytywnie działa na układ moczowy. Poleca się stosować go w zapaleniu pęcherza lub dróg moczowych oraz w kamicy nerkowej. Ze względu na właściwości bakteriobójcze, miód ten poleca się także przy stanach zapalnych jamy ustnej oraz jako profilaktykę próchnicy.

Miód Manuka – ile jeść?

Miód z Manuka stosuje się doustnie lub miejscowo na skórę. Zaleca się spożywanie miodu Manuka w dawce 2-3 łyżeczek na czczo, najlepiej 20 minut przed posiłkiem. Miód można również spożywać przed snem lub przed każdym posiłkiem w dawce = 1 łyżeczka. Oczywiście można go też włączyć do pokarmów lub dodawać do wody z cytryną. Ale uwaga! Temperatura wody nie może przekraczać 40 st. Celsjusza, gdyż powyżej tej temperatury miód traci swoje cenne właściwości. Bardzo ważne jest także, aby łyżeczka po kontakcie z enzymami zawartymi w naszej ślinie, nie miała już kontaktu z miodem w opakowaniu. Jest to związane z utratą jego cennych właściwości. Zaleca się więc zmianę łyżeczki przy każdym spożyciu tego produktu.

Czy miód Manuka może być spożywany przez dzieci?

Miód z Manuka może być spożywany przez dzieci, które ukończyły 2 rok życia. Oczywiście w tym przypadku dawkowanie miodu powinno być nieco mniejsze niż w przypadku osób dorosłych.

Kto nie powinien spożywać miodu Manuka?

Miodu z krzewu Manuka nie wolno podawać maluszkom poniżej 2 roku życia, a także osobom chorującym na cukrzycę oraz osobom wykazującym uczulenie na produkty pszczele. Poza tymi wąskimi grupami, miód Manuka można polecić każdemu.

Oryginalne miody Manuka firmy Manuka Health

Oryginalne miody Manuka, a więc te, których producentem jest Manuka Health, dostępne są wyłącznie w dobrych sklepach ze zdrową żywnością. Warto być czujnym i nie dokonywać zakupu miodu w przypadkowych marketach, gdzie niestety dość często można spotkać podróbki. Zachęcamy do zakupu miodu Manuka w sklepie ekologicznym PyszneEko.pl, który daje gwarancję 100% oryginalności. W swojej ofercie posiadamy miody Manuka o różnym stężeniu, również te o MGO 550+.

Zwiń tekst

Ostatnio dodane opinie

Strona korzysta z plików przepysznych ciasteczek (cookie) w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij komunikat
pixel