Oleje, oliwy, masło klarowane
Quantity of products: 168Tłuszcze roślinne stanowią ważny element codziennej diety. Są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, których ludzki organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. Odgrywają istotną rolę w przyswajaniu witamin A, D, E i K. Biorą udział w regulacji różnorodnych procesów fizjologicznych.
W trosce o zdrowie i dobre samopoczucie warto wybierać ekologiczne oleje i oliwy. W asortymencie PyszneEko.pl znajdziesz produkty najlepsze w swojej kategorii. Wszystkie z nich pochodzą od zaufanych producentów, między innymi Diet Food, NaturaVena czy Bio Planete.
Ekologiczne oleje
Olej ekologiczny to produkt o szerokim spektrum działania i uniwersalnym zastosowaniu. Idealnie wzbogaca smak i polepsza walory zdrowotne wielu potraw. Nadaje się do wypieków, sałatek, sosów i dressingów.
Wyśmienicie smakuje z pieczywem i tym samym może być stosowany jako zdrowszy zamiennik masła lub margaryny. Z powodzeniem wykorzystasz go do przygotowania rozmaitych past kanapkowych oraz hummusu.
Ze względu na wartości odżywcze, olej ekologiczny stanowi ważny składnik diety i powinien znaleźć się w kuchni każdego, kto dba o zdrowie i dobre samopoczucie. Przede wszystkim jest cennym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, a także witamin i minerałów. Dba o prawidłową pracę serca i układu krwionośnego.
Olej ekologiczny korzystnie wpływa na układ nerwowy i odpornościowy. Pozytywnie działa też na naszą skórę. Popularny dziś olej kokosowy to świetny balsam do ciała o działaniu zatrzymującym wodę w naskórku!
Świat olejów ekologicznych jest niezwykle bogaty i różnorodny. W ofercie sklepu PyszneEko.pl znajdziesz zarówno bardzo popularne oleje, jak na przykład olej kokosowy i rzepakowy oraz te mniej znane, ale bardzo cenne, jak olej z ostropestu plamistego czy nasion czarnuszki.
Ekologiczny olej kokosowy
Olej kokosowy otrzymuje się z wysuszonego miąższu orzecha palmy kokosa. Nierafinowany wyróżnia się pięknym aromatem i przyjemnym, kokosowym smakiem. Rafinowany – jest pozbawiony smaku i aromatu, dzięki czemu nie wpływa na charakter przygotowywanych potraw.
Ze względu na zawartość kwasu laurynowego, wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Dodany do potraw, obniża ich indeks glikemiczny.
Co ważne, olej kokosowy jest lekkostrawny i dzięki temu mogą go spożywać osoby mające problemy z trawieniem tłuszczów. Dominują w nim korzystne dla zdrowia kwasy nasycone średniołańcuchowe MCT.
Idealnie nadaje się do smażenia i pieczenia. Sprawdza się jako zamiennik masła. Jest powszechnie wykorzystywany w kosmetyce. Dzięki bogatemu składowi jest nieocenionym wsparciem w pielęgnacji ciała, dłoni i włosów. Sprawdza się jako alternatywa dla balsamów i mleczek do ciała, a także odżywek do włosów, zwłaszcza niskoporowatych.
Ekologiczny olej rzepakowy
Wśród wszystkich olejów, olej rzepakowy wyróżnia się najwyższą zawartością witaminy E oraz wysoką zawartością kwasów omega-3 i omega-6. Jest źródłem fitosteroli, polifenoli i kwasu oleinowego, który pomaga spowalniać procesy starzenia się skóry.
W kuchni znajduje szerokie zastosowanie. Dobrze sprawdza się jako baza w produkcji sosów i majonezu. Idealnie nadaje się do pieczenia i smażenia. Stanowi idealny dodatek do sałatek.
Ekologiczny olej lniany
Olej lniany pozyskiwany jest z nasion lnu. Charakteryzuje się lekko orzechowym smakiem, dzięki czemu podnosi walory smakowe wielu potraw. Warto jednak pamiętać, że może być spożywany tylko na zimno, jako dodatek do sałatek, surówek czy koktajli.
Wyróżnia się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Stanowi doskonałe wsparcie pracy układu nerwowego. Ma korzystny wpływ na procesy zapamiętywania i uczenia się. Ponadto zwiększa ilość frakcji HDL cholesterolu, a obniża frakcję LDL. Pozytywnie działa na układ krwionośny. Wspomaga metabolizm.
Ekologiczne oliwy i masła klarowane
Ważne miejsce w naszym asortymencie zajmuje również ekologiczna oliwa z oliwek. Swoją popularność zawdzięcza diecie śródziemnomorskiej – uznawanej za najzdrowszą na świecie. Doskonale sprawdza się do sałatek, świeżych i grillowanych warzyw, a także jako składnik sosów i dressingów.
Produktem, który warto posiadać w swojej kuchni jest także ekologiczne masło klarowane. Choć jest to tłuszcz zwierzęcy, wykazuje dobroczynny wpływ na metabolizm. Jest to zasługa krótko i średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych.
Masło klarowane, w przeciwieństwie do margaryny czy tradycyjnego masła, jest lekkostrawne. Z uwagi na obecność kwasu masłowego, wykazuje działanie przeciwzapalne. Polecane jest osobom z problemami układu pokarmowego. Idealnie nadaje się do smażenia. Można je również dodać do porannej owsianki i kawy kuloodpornej.