Jajka z chowu ekologicznego - dlaczego warto je wybierać?
Jaja to ważny element naszej diety. Można podawać je na mnóstwo sposobów – na miękko, na twardo, sadzone lub smażone, jako dodatek do kanapek, sałatek lub zup.
Tak, jajko ma wszechstronne zastosowanie w kuchni. Ale przede wszystkim to źródło mnóstwa witamin i minerałów. Jest cennym źródłem witamin A, D oraz z grupy B. Dostarcza nam także kwasów omega-3 i omega-6, ryboflawinę, selen, żelazo, potas czy kwas foliowy. Nic zatem dziwnego, że tak chętnie po nie sięgamy.
Na rynku mamy spory wybór, jeśli chodzi o jaja. W sprzedaży dostępne są te z chowu klatkowego, ściółkowego, z wolnego wybiegu, jajka wiejskie lub z ekologicznych gospodarstw. Różnią się one ceną, wielkością, ale też jakością. Coraz częściej sięgamy po te z ekologicznych gospodarstw. Dlaczego?
Kury z hodowli ekologicznej karmione są tylko bio paszami
Jaja eko to nie tylko nazwa mająca przyciągnąć klientów pragnących zdrowo się odżywiać. To określenie jasno wskazuje na warunki i sposób hodowania kur, od których pozyskiwane są jaja. W ekologicznych warunkach bardzo dba się o to, czym kury są karmione. To, co spożywa kura, ma bowiem wpływ na smak i wartości odżywcze jajek.
Karma ekologiczna zawiera odpowiednio skomponowane składniki i jest wolna od GMO. W jej skład wchodzą przede wszystkim zboża – pszenica, pszenżyto, kukurydza. Oprócz tego występują w niej rośliny okopowe, na przykład buraki, ziemniaki czy marchew pastewna. W zdrowym pokarmie dla drobiu stosuje się również rośliny warzywne, rośliny oleiste (rzepak, len, soja prażona), rośliny bobowate (groch, łubin, peluszka, bobik), susze, zioła i plewy.
W organicznych paszach dopuszczone jest także stosowanie dodatków mineralnych, takich jak sód, wapń, fosfor, magnez, potas czy siarka. Dodaje się do nich także prowitaminy, enzymy i mikroorganizmy. Wszystkie składniki takich mieszanek powinny każdego dnia dostarczać nioskom odpowiednią ilość składników odżywczych. Dzienna dawka powinna zawierać:
- 16-18% białka,
- 10-12 MJ energii metabolicznej,
- 3,5% wapnia,
- 0,17% chloru,
- 0,15% sodu,
- 0,5-0,7% fosforu,
- 0,75-0,85% lizyny,
- 0,33-0,35% metioniny.
Tak zbilansowany codzienny posiłek sprawia, że kurki z gospodarstw ekologicznych mogą znosić pyszne i zdrowe jaja! Ale to nie jedyny powód, dla którego warto przerzucić się na jaja ekologiczne.
W ekologicznej hodowli kury mają swobodę ruchu po świeżym powietrzu
Zdrowie i zgodność z naturą w hodowli kur to nie tylko kwestia ich żywienia. Oznacza to także zapewnienie im właściwych warunków bytowych. Dlatego nioski nie są zamykane w klatkach. Przeciwnie, mają pełną swobodę!
Co więcej, przepisy ściśle określają, jakie powinny być warunki panujące w pomieszczeniach dla kur. Chodzi o ich mikroklimat, odpowiednią wentylację, oświetlenie, liczbę wybiegów, poideł, karmideł, a także rodzaj ściółki i odpowiednią obsadę kur. Oto kilka zasad, których muszą przestrzegać rolnicy:
- W jednym pomieszczeniu może przebywać maksymalnie 3000 sztuk;
- Powierzchnia musi być pokryta torfem lub słomą, piaskiem lub wiórami, a w 1/3 musi być lita;
- Kury muszą przez 1/3 swojego życia przebywać na świeżym powietrzu;
- Wybieg powinien być łatwo dostępny i umożliwiać zaspokajanie potrzeb grzebania w ziemi oraz kąpieli wodnych;
- Powierzchnia wybiegu przelicza się według zasady cztery nioski na metr kwadratowy powierzchni;
- Każda sztuka powinna mieć dostęp do przynajmniej trzech centymetrów poidła i jedenastu centymetrów karmika;
- Długość grzędy powinna wynosić około osiemnastu centymetrów na jedną sztukę.
Kury znoszące ekologiczne jajka są szczęśliwe
Zarówno warunki bytowe, jak i sposób odżywiania kurek z gospodarstw naturalnych sprawia, że wiodą one znacznie szczęśliwsze życie, niż te zamknięte przez cały czas w ciasnych klatkach.
Jak każde żywe stworzenie, pragną one być aktywne, przebywać na świeżym powietrzu i w świetle słonecznym. Gdy mają taką możliwość, są spokojne, rzadziej chorują, a co za tym idzie, dają smaczniejsze jaja, gdyż są one pozyskiwane w naturalny sposób, a nie przez sztuczne napędzanie nieśności.
Jaja ekologiczne są pozbawione antybiotyków oraz innych sztucznych substancji
W konwencjonalnej hodowli do pasienia ptactwa stosuje się zwykłe, łatwo dostępne i niedrogie mieszanki zbóż, zawierające niejednokrotnie sztuczne substancje. Powszechną praktyką jest też stosowanie antybiotyków, by uniknąć rozprzestrzeniania się chorób.
Szczególnie groźne są salmonella, ptasia grypa, kokcydioza czy robaczyce. Gdy ptaki są stłoczone w klatkach, rozprzestrzenianie wirusów i bakterii postępuje bardzo szybko, dlatego lekarstwa podaje się prewencyjnie, by uniknąć takiej sytuacji. Oczywiście stosowanie tego typu środków nie jest bez znaczenia dla jakości znoszonych jaj.
A jak to wygląda w naturalnych hodowlach? Podawanie wysokiej jakości pasz, bez sztucznych dodatków, za to z wysoką zawartością substancji odżywczych powoduje, że kury na ogół mają wysoką odporność i rzadko chorują.
Profilaktyka polega na dbaniu o dobrostan zwierząt, zachowanie wysokiej higieny i podawanie wartościowego pokarmu. Dzięki temu na ekologicznej fermie choroby występują rzadko, a jeśli już się pojawią, to dotykają głównie młode osobniki i przebiegają łagodnie. Dlatego też leczenie nie wymaga podawania silnych leków całej grupie.
Bio jajka są smaczne – smaczniejsze niż jaja z wolnego wybiegu
Choć robiąc zakupy w markecie najprościej sięgnąć na półkę z jajami i wziąć te z wolnego wybiegu, warto przerzucić się na jaja sprzedawane bezpośrednio z gospodarstwa lub z oznaczeniem "bio".
Oczywiście, jajka od gospodarza będą zdecydowanie tańsze niż te dostępne w sklepie. Dlaczego jeszcze warto dokonać takiej zmiany? Z pewnością dostrzeżemy różnicę w smaku i zapachu.
Jaja wiejskie smakują naturalnie i delikatnie, a to dlatego, że kury dostają zróżnicowany pokarm. Tymczasem, gdy dieta jest monotonna, na przykład opiera się wyłącznie na zbożu, a do tego kura nie ma dostępu do wybiegu, to w jajkach jest więcej kwasów tłuszczowych omega-6.
Warto jeść ekologiczne jaja także ze względu na większą zawartość witamin i minerałów
Jak wspomnieliśmy wcześniej, pokarm podawany kurkom musi zawierać ściśle określoną ilość różnych składników odżywczych. Dzięki temu ptaki są zdrowe i dobrze odżywione, a to oczywiście przekłada się na lepsze wartości odżywcze znoszonych przez nie jaj. Co w nich znajdziemy? Przede wszystkim są źródłem witamin z grupy B, witaminy A, witaminy D, minerałów, luteiny, karotenu, lecytyny i białka.
Jak te składniki oddziałują na nasze zdrowie? Między innymi poprawiają wzrok, pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu żelaza, wspierają pracę układu nerwowego, wzmacniają naszą naturalną odporność i dostarczają białka niezbędnego do tworzenia nowych komórek.
Niejeden mówi, że jajka zawierają wszystkie niezbędne elementy do powstania nowego życia, dlatego jest to dla nas bardzo odżywczy pokarm. Z powodzeniem można go zaliczyć do "super foods".
Przewaga eko jajek nad wiejskimi jajami z wolnego wybiegu
Wszystkie różnice między chowem naturalnym, a konwencjonalnym, czyli klatkowym bądź ściółkowym czy nawet z wolnego wybiegu sprawiają, że jaja z takich gospodarstw są najzdrowsze i najsmaczniejsze. Wbrew wielu opiniom jaja wolnowybiegowe nie są takie same, jak jaja bio. Nie chodzi tylko o to, że kury są wypuszczane na wybieg, choć to oczywiściej jest zaletą i dobrze wpływa na ich samopoczucie.
Niemniej jednak fermiarze, którzy chcą posługiwać się określeniem "ekologiczny", muszą ściśle trzymać się wielu zasad przy prowadzeniu hodowli. Dotyczą one pomieszczeń dla ptaków i ich wyposażenia, tworzenia stad w oparciu o rasy, pasienia oraz profilaktyki i leczenia.
Te warunki nie muszą być spełnione w zwykłych gospodarstwach, które trzymają ptactwo na wybiegu. Takie zwierzęta dostają gorszą jakościowo paszę, a także są leczone w standardowy sposób, co powoduje, że w ich organizmach mogą być obecne szkodliwe substancje. Wszystko to sprawia, że eko jaja są jakościowo lepsze od „tradycyjnych” pod każdym względem.
Jak sprawdzani są producenci jajek ekologicznych?
Szukając zdrowych, naturalnych produktów w sklepach, chcemy mieć pewność, że te określenia nie są tylko chwytem marketingowym. Również jaja najwyższej klasy mają swoje odpowiednie oznaczenia – to klasa A, cyfra 0. Skąd mieć pewność, że to oznaczenie nie pojawiło się na opakowaniu w wyniku nieuczciwości producenta?
Otóż każda ferma musi spełnić pewne wymogi i jest szczegółowo sprawdzana. Wykonuje się tak zwane kontrole roczne oraz wyrywkowe i są przeprowadzane przez wybraną Jednostkę Certyfikującą. Każda kontrola może być zapowiedziana lub niezapowiedziana.
Dzięki temu nie ma mowy o oszukiwaniu. Dopiero po pomyślnym wyniku kontroli rolnik może uzyskać certyfikat potwierdzający, że wytwarzane przez niego produkty są w pełni naturalne.
Gdzie kupić smaczne jajka od kur z chowu ekologicznego?
Obecnie wcale nie musimy jechać na wieś, by kupić pyszne jajka ekologiczne od sprawdzonego producenta. W dobie Internetu mamy możliwość kupienia takich produktów bez wychodzenia z domu! Zachęcamy do sprawdzenia oferty sklepu ekologicznego PyszeEko.pl. W asortymencie znajdziemy produkty bio najwyższej jakości. Jaja ekologiczne ze sklepu PyszneEko.pl to gwarancja smaku i zdrowia!
Źródła:
https://modr.pl/technologie-ekologicznej-produkcji-zwierzecej/strona/kury-nioski-w-gospodarstwie-ekologicznym
https://pl.wikipedia.org/wiki/Jajko_(kulinaria)#Warto%C5%9Bci_od%C5%BCywcze
http://ekoarka.com.pl/ekologiczny-chow-drobiu-problemy-i-dylematy/