Czekolada – jak rozpoznać najlepszą?
Znana w tak wielu wariantach, z dodatkami, mleczna, biała czy gorzka – czekoladowe możliwości są nieograniczone, jednak warto bliżej przyjrzeć się, po jaką czekoladę sięgamy. Żeby móc beztrosko cieszyć się jej smakiem, lepiej wybrać naturalne produkty i bezpieczny skład. Na co jeszcze zwrócić uwagę? Skład wszystkiego, co spożywamy, jest kluczowy dla naszego zdrowia i samopoczucia. Również w przypadku czekolady to dobór składników decyduje o jakości. Ale czy można wybrać lepiej, jeśli dostępne na rynku produkty – choć smaczne - pełne są białego cukru i sztucznych tłuszczów? Tak, wystarczy świadomie przyjrzeć się ulubionym smakołykom i porównać ich zawartość z nieco zdrowszymi wersjami.
Mniej znaczy więcej
Im krótszy skład, tym lepszy wyrób w naszych rękach. Współcześnie czekolada zawiera o wiele więcej składników, niż to konieczne. Prawdziwa, naturalna czekolada powinna powstać na bazie ziaren kakao i tłuszczu kakaowego, ewentualnie dodatku substancji słodzącej. To pokazuje, jak bardzo przetworzone są popularne czekoladowe produkty, i czego unikać wybierając dla siebie najlepszą czekoladę.
Dobrej jakości czekolada będzie błyszcząca i raczej o ciemnej barwie wynikającej z wysokiej zawartości kakao. Jej zapach będzie intensywny, pełen charakterystycznego aromatu, a złamana tabliczka wyda wyraźny dźwięk – w ten sposób najłatwiej rozpoznać wysokogatunkową czekoladę. Ale nie można zapomnieć o najważniejszym: wybieramy czekoladę, która po prostu nam smakuje. Jeśli natomiast smak i wartościowy skład mają iść w parze, wtedy czas na oryginalną, wegańską czekoladę eko&raw. W OCTOchocolate stworzyliśmy czekoladę doskonałą: ekologiczną, o zdrowym składzie, niesamowicie aromatyczną i pyszną – słodzoną cukrem z kwiatów palmy kokosowej, tylko z naturalnymi dodatkami.
Rozpływająca się w ustach, aksamitna konsystencja również świadczy o jakości czekolady. Uzyskuje się ją dzięki konszowaniu, czyli mieszaniu składników – konszowanie gwarantuje także połysk i kruchość gotowych tabliczek po uformowaniu. Tradycyjne czekolady konszowane są w wysokiej temperaturze, surowe zaś w niskiej, dzięki czemu te drugie – oprócz fantastycznego smaku – zachowują więcej wartościowych substancji zawartych w kakao. Poszczególne wyroby znacznie się od siebie różnią, a producenci i manufaktury odnajdują kolejne sposoby na urozmaicenie czekoladowych przysmaków. Jedno jest pewne: rodzajów i odsłon czekolady jest tak wiele, że każdy ma szansę odnaleźć dla siebie tę najlepszą, ulubioną tabliczkę.