Świeże warzywa i owoce mają nieoceniony wpływ na nasze zdrowie, samopoczucie, kondycję skóry oraz włosów. Chcąc mieć pewność, że jemy dobrze, a przede wszystkim zdrowo, warto postawić na żywność ekologiczną – bez azotanów, azotynów i pestycydów, które mogą przyczyniać się do rozwoju alergii oraz wielu chorób przewlekłych.
Czym różni się ekologiczna produkcja mięsa od mięsa z chodowli przemysłowych? Jaką przewagę ma mięso ekologiczne nad mięsem konwecjonalnym? Jakie są różnice w podejściu do środowiska naturalnego i komfortu życia zwierząt?
Jaką przewagę mają ekologiczne owoce i warzywa nad swoimi konwencjonalnymi odpowiednikami? Czym różni się produkcja żywności ekologicznej od produkcji jej konwencjonalnej odpowiedniczki i jak to wpływa na jej smak oraz wpływ na organizm?
Głównym źródłem glutenu są oczywiście zboża, ale nie wszystkie. Dlatego osoby chcące ograniczyć spożycie glutenu wcale nie muszą rezygnować całkowicie z produktów zbożowych w swojej diecie. Co zatem można jeść na diecie bezglutenowej? Jak sobie radzić w przypadku celiakii i uczulenia na gluten?
Dieta bezglutenowa nie jest taka straszna, jak ją malują. Owszem, na początku trzeba się nauczyć, jakie produkty zawierają gluten, a co nie zawiera glutenu tak, aby komponować odpowiednie menu. Z czasem jednak nowe nawyki wchodzą w krew i wszystko staje się łatwiejsze. Co jeść na diecie bezglutenowej i po jakie jedzenie bezglutenowe sięgać, aby było zdrowo i bezpiecznie?
Miód manuka to produkt pszczeli pozyskiwany z nektaru kwiatów drzewa o tej samej nazwie (łac. Leptospermum scoparium) lub określanego mianem drzewa herbacianego. Roślina ta występuje w Nowej Zelandii i południowo-wschodniej Australii.
Suszone owoce są wartościową przekąską zawierającą witaminy i mikroelementy w przeciwieństwie do czekoladowych słodyczy zawierających głównie cukier i tłuszcz. Suszone owoce można podawać dzieciom już po 7 miesiącu życia (suszone jabłka i rodzynki).
Jedzenie ekologiczne już dawno temu przestało być luksusem i stało się łatwo dostępne. Coraz większa część społeczeństwa w trosce o swoje zdrowie i dobrą formę wybiera eko żywność, interesuje się składem kupowanych artykułów spożywczych i stawia na produkty wysokiej jakości.
Miód Manuka zyskuje na popularności. Coraz częściej polecany jest przez propagatorów zdrowego trybu życia, jest też składnikiem wielu naturalnych kosmetyków, coraz częściej można usłyszeć o jego prozdrowotnych właściwościach. Czym jest i skąd pochodzi to płynne złoto?
Entuzjaści weganizmu przekonują, że odpowiednio skomponowana dieta wegańska potrafi całkowicie zaspokoić zapotrzebowanie ludzkiego organizmu na wszystkie niezbędne składniki odżywcze.