Olej kokosowy ekologiczny

( ilość produktów: 11 )

Dobrze zbilansowana dieta to sekret zdrowia, świetnego samopoczucia, a także ładnej cery i szczupłej sylwetki. Oleje kokosowe, zwłaszcza te pochodzące z ekologicznych upraw i tłoczone na zimno, stanowią istotny element zdrowej diety. Są jednym z najbogatszych źródeł kwasów tłuszczowych, a jednocześnie zalicza się je do żywności superfood, która wykazuje korzystny wpływ na organizm człowieka. Olej kokosowy to prawdziwa perełka w domowej spiżarni. Potrawom nadaje przyjemny smak, a przy okazji może być wykorzystywany jako naturalny kosmetyk w pielęgnacji skóry i włosów. Nie mogło więc go zabraknąć w asortymencie naszego sklepu. PyszneEko.pl oferuje bogaty wybór olejów kokosowych w słoikach o różnej pojemności. U nas znajdziesz organiczny olej kokosowy nierafinowany (nieoczyszczony) wyróżniający się przepięknym kokosowym aromatem i delikatnym smakiem oraz ekologiczny olej kokosowy rafinowany – bezwonny i neutralny w smaku. Wszystkie nasze oleje pochodzą od zaufanych producentów (Diet-Food, BioPlanete, NaturAvena) i co ważne, posiadają certyfikaty potwierdzające ich wysoką jakość. W trosce o zadowolenie naszych Klientów, wszystkie oleje oferujemy w niezwykle atrakcyjnych, konkurencyjnych cenach.

Ekologiczne oleje kokosowe nierafinowane i rafinowane

Olej kokosowy to zdrowa alternatywa dla tłuszczów pochodzenia zwierzęcego. Jego szerokie zastosowanie cieszy się dużym uznaniem wśród zwolenników zdrowego stylu życia. Na rynku dostępny jest olej kokosowy nierafinowany (tłoczony na zimno) oraz olej kokosowy rafinowany (oczyszczony). Który z nich jest lepszy? Tak naprawdę wszystko zależy od indywidualnych potrzeb i preferencji.

Olej kokosowy nierafinowany odznacza się wyraźnym smakiem i aromatem kokosa. Można go spożywać na surowo, dodawać do kawy i słodkich wypieków. Dzięki niemu ciasta i ciasteczka zyskują kokosowy posmak. Ekologiczny olej kokosowy nierafinowany to również doskonały wybór do celów kosmetycznych. Rewelacyjnie sprawdza się jako nawilżający balsam do ciała oraz odżywka do włosów. Na pewno ma więcej składników odżywczych niż olej kokosowy rafinowany. Nie oznacza to jednak, że olej kokosowy bezwonny (rafinowany) jest gorszy. On także jest wartościowy – to najzdrowszy olej rafinowany na świecie. Rafinacja nie niszczy kwasów tłuszczowych MCT, więc olej nadal posiada wynikające z nich właściwości prozdrowotne. Olej kokosowy bezzapachowy polecany jest osobom, które nie przepadają za smakiem i zapachem kokosa. W żaden sposób nie wpływa on na smak i zapach potraw.

Ekologiczne oleje kokosowe zawierają cenne kwasy tłuszczowe

Olej kokosowy to produkt, który nie powoduje przyrostu tkanki tłuszczowej. Stosowany jako zamiennik innych produktów tłuszczowych, może nawet pomóc w modelowaniu sylwetki. To prawda, że olej kokosowy zawiera kwasy tłuszczowe nasycone, ale są to zupełnie inne tłuszcze, niż np. te obecne w tłustym steku. To tzw. kwasy MCT (Medium Chain Triglycerides), czyli średniołańcuchowe trójglicerydy odpowiedzialne za zwiększanie poziomu dobrego cholesterolu i przekształcanie złego w mniej szkodliwą formę.

Co ważne w niemal połowie skład oleju kokosowego stanowi kwas laurynowy. Jest to substancja, która w ludzkim organizmie zamienia się wmonolauryn o silnych właściwościach antywirusowych, antygrzybicznych i antybakteryjnych. Substancja ta pozwala budować odpowiednie bariery ochronne organizmu wspierające naszą odporność. Na uwagę zasługuje jeszcze jeden składnik oleju kokosowego – kwas kaprylowy. Przede wszystkim działa on przeciwdrożdżakowo, niszcząc ich kolonie w ludzkich jelitach, a więc może być stosowany jako naturalny środek do walki z grzybicą. Poza tym łączy się z elementami takimi jak wapń, cynk, magnez czy potas i tym samym funkcjonuje w przewodzie pokarmowym zapobiegawczo na biegunki i stany zapalne.

Ekologiczne oleje kokosowe wspierają prawidłową pracę mózgu i nie tylko

Ekologiczny olej kokosowy wykazuje właściwości ochronne – antybakteryjne, antywirusowe, antygrzybiczne. Ale to nie jedyna jego zaleta. Dzięki kwasom tłuszczowym MCT sprzyja również zrzucaniu zbędnych kilogramów, poprawia kondycję skóry i reguluje poziom cholesterolu. Badania naukowe potwierdzają, że stosowanie masła kokosowego podnosi poziom tzw. dobrego cholesterolu. Ponadto zawarte w oleju kwasy tłuszczowe mają bardzo korzystny wpływ na pracę mózgu. Zapobiegają utracie pamięci i przeciwdziałają rozwojowi choroby Alzheimera. Kwasy MCT są doskonałym źródłem ciał ketonowych mogących służyć jako zastępczy pokarm dla komórek mózgowych. Z kolei odżywione neurony pracują efektywniej, co znacznie spowalnia postęp choroby Alzheimera.

Kwasy MCT zawarte w oleju kokosowym wzmagają również wchłanianie niektórych mikroelementów, w tym wapnia i magnezu. To z kolei sprawia, że w połączeniu ze wspomnianymi wcześniej właściwościami antyoksydacyjnymi, olej kokosowy jest znakomitym antidotum przeciwko osteoporozie. Ponadto kwasy tłuszczowe zawarte w oleju kokosowym mają korzystny wpływ na trawienie i perystaltykę jelit, więc tenże olej może przyczynić się do likwidacji zaparć i utrzymania układu wydalniczego w dobrej kondycji.

Ekologiczne oleje kokosowe z certyfikatami

PyszneEko.pl to sklep, który dokłada wszelkich starań, aby znajdująca się w nim zdrowa żywność odznaczała się najwyższą jakością i posiadała stosowne certyfikaty. Tak też jest w przypadku olejów kokosowych. Oferujemy starannie wyselekcjonowane produkty ekologiczne i organiczne od zaufanych producentów. Wszystkie posiadają certyfikaty potwierdzające ich jakość. Jeśli oferujemy organiczny olej kokosowy to możesz mieć pewność, że jest on organiczny w 100%. To samo ekologiczny olej kokosowy. Nasze produkty opatrzone są znakiem Euro-liścia, co oznacza, że producent, przetwórca lub importer otrzymał certyfikat ekologiczny potwierdzający spełnienie wspólnotowych wymagań dotyczących żywności ekologicznej.

Ekologiczne oleje kokosowe - zastosowanie

Oleje kokosowe mogą być spożywane w temperaturze pokojowej (np. zamiast masła) oraz wykorzystywane podczas smażenia, pieczenia i gotowania. Olej kokosowy to najlepszy tłuszcz do smażenia ze względu na wysoki punkt dymienia (ok. 200 st. C). Smażenie na nim jest w pełni bezpieczne, co więcej – jest zdrowsze niż smażenie na oleju rzepakowym czy słonecznikowym. Ale olej kokosowy to również świetny kosmetyk naturalny. Dzięki niemu zadbasz o swoje włosy, skórę i jamę ustną.

Zastosowanie spożywcze

Ekologiczny olej kokosowy to produkt wszechstronny. Nadaje się do sałatek, makaronów, ryżu i warzyw. Urozmaica smak kuchni wegańskiej i wegetariańskiej oraz kuchni azjatyckiej. Z powodzeniem można go używać do pieczenia ciast i ciasteczek oraz jako bazę pod smakowite desery. Dzięki olejowi kokosowemu przygotujesz swoją własną domową czekoladę! Olej kokosowy z powodzeniem zastąpi masło i pozwoli przygotować pyszne placki, omlety oraz naleśniki.

Zastosowanie w kosmetyce

Olej kokosowy świetnie nawilża i pielęgnuje skórę. Jest też panaceum na wysuszone i łamliwe włosy. Właściwości bakteriobójcze oraz wybielające oleju kokosowego warto wykorzystać także przy pielęgnacji jamy ustnej. Stosuj go zamiast balsamu, a twoja skóra stanie się dobrze nawilżona i aksamitnie gładka. Na włosy – jako odżywkę. Dzięki temu staną się lśniące, dobrze odżywione i zregenerowane. Na twarz jako maseczkę oraz do higieny jamy ustnej - jako płyn do płukania. Olej kokosowy świetnie sprawdzi się także jako wsparcie przy leczeniu ran oraz takich chorób skórnych, jak egzema, uczulenie, oparzenie.

Producent
Cechy
Cena
-
Strona korzysta z plików przepysznych ciasteczek (cookie) w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel