Kasza - wyjątkowo zdrowy składnik codziennej diety

2019-11-12
Kasza - wyjątkowo zdrowy składnik codziennej diety

O ile jeszcze do niedawna kasze nie należały do najbardziej popularnych produktów żywnościowych i uważano je za mało atrakcyjne, wręcz nudne, o tyle dziś bardzo często grają główną rolę na naszych stołach. Ich popularność z dnia na dzień rośnie, a one same stają się podstawowym składnikiem nie tylko dań wytrawnych, ale również słodkich deserów. Warto po nie sięgać z różnych powodów. Kosztują niewiele, a mają sporo do zaoferowania. Są zdrowe i pożywne. Jak na węglowodany złożone przystało, stanowią dobre źródło energii, zabezpieczają przed gwałtownymi skokami insuliny oraz zapewnią uczucie sytości na długi czas i tym samym chronią przed napadami wilczego głodu. Największe korzyści przyniesie rozszerzenie diety o różne rodzaje kasz. A trzeba przyznać, że jest w czym wybierać. Zdrowa kasza to nie tylko popularna kasza gryczana, ale również kasza jaglana, kuskus, jęczmienna i kukurydziana.

Dlaczego warto jeść kasze?

Kasze to nie tylko wdzięczny dodatek do posiłków i doskonała alternatywa dla ryżu lub ziemniaków. Przede wszystkim jest to zdrowe jedzenie, które pod względem składników odżywczych jest o wiele cenniejsze niż ziemniaki i makaron. Kasze są źródłem białka, błonnika pokarmowego, witamin i minerałów. Zawierają małe ilości tłuszczu lub jak w przypadku kaszy gryczanej – nie zawierają go prawie wcale (3g tłuszczu na 100g produktu). Mają też niski indeks glikemiczny. Dlaczego jeszcze warto po nie sięgać? Choćby dlatego, że doskonale łączą się z większością składników i tym samym dają nieograniczoną ilość połączeń smakowych. Dzięki temu, że są uniwersalne, mogą być podawane w wersji wytrawnej oraz na słodko. Mogą również stanowić bazę dla wielu dań. Z powodzeniem upieczemy z nich domowy chleb lub ciasto, a także usmażymy pyszne placuszki i zrobimy farsz do warzyw. Ogromną zaletą kasz jest to, że dostępne są przez cały rok, dzięki czemu możemy raczyć się nimi niezależnie od sezonu.

Kasza – wartości odżywcze

Kasze są źródłem istotnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu składników odżywczych. Wystarczy wymienić tu chociażby białko, błonnik pokarmowy i witaminy z grupy B. I tak np. kasza gryczana jest źródłem witaminy B1 i PP, które mają pozytywny wpływ na układ nerwowy człowieka. Jest też źródłem witaminy B2, B6 i B5, a także źródłem antyoksydantów i takich składników mineralnych, jak potas, żelazo, magnez, cynk, miedź i mangan. Dobrym źródłem witamin z grupy B, a zwłaszcza witaminy B1, B2 i B6 jest także kasza jęczmienna. Źródłem białka, błonnika, witaminy E oraz witamin z grupy B jest komosa ryżowa, znana jako quinoa, która podobnie jak kasza gryczana, jest także źródłem żelaza, potasu, miedzi, cynku i manganu. Wartość odżywcza kaszy manny jest bardzo podobna. Co ważne, kasza manna jako jedna z nielicznych dodatkowo zawiera jod. Dobrym źródłem kwasu foliowego, tak potrzebnego kobietom planującym zostać mamami, jest kasza gryczana oraz kasza kuskus.

Kasza – odmiany

Na polskim rynku dostępne są różne rodzaje kasz, dzięki czemu nie grozi nam monotonia dietetyczna, a każdy ma szansę znaleźć kaszę odpowiadającą indywidualnym preferencjom. Każda z kasz niesie za sobą wyjątkowe walory smakowe i odżywcze. Regularne ich spożywanie ma pozytywny wpływ na układ trawienny człowieka, a zwłaszcza na perystaltykę jelit. Wynika to z obecności błonnika. Obecność witamin z grupy B sprawia, że kasze korzystnie wpływają na układ nerwowy. Wśród właściwości kasz wymienia się także pozytywne oddziaływanie na naczynia krwionośne oraz dobroczynny wpływ na ciśnienie tętnicze.

Kasza gryczana

Kasza gryczana to wciąż najbardziej popularny produkt w polskich domach. Jej korzystny wpływ na ludzki organizm jest nieoceniony. Warto w tym miejscu zaznaczyć, że kasza z gryki jest produktem naturalnie bezglutenowym, przez co może być spożywana przez osoby z nadwrażliwością na gluten, alergię na pszenicę lub chorujące na celiakię. Jak wspomnieliśmy wcześniej – kasza gryczana nie zawiera tłuszczu i cukru. Ma też niski indeks glikemiczny. Jest cennym źródłem antyoksydantów i składników mineralnych, przez co uznawana jest za jedną z najzdrowszych kasz. Jest również dobrym źródłem błonnika pokarmowego, gdyż zawiera go około 6g na 100g produktu. Białko gryki zawiera egzogenne aminokwasy takie jak lizyna i metionina. Kaszę gryczaną można traktować jako dodatek do dań lub podstawowy składnik wielu potraw. Nieprażoną kaszę warto wykorzystać do pieczenia chleba lub do przygotowania placuszków.

kasza gryczana

Kasza jaglana

Chyba najbardziej znana kasza w tzw. środowisku „fit”. Powstaje z nasion prosta, ma delikatny smak i jest niezwykle uniwersalna. Świetnie smakuje na ostro oraz na słodko. W połączeniu z miodem, bakaliami i cynamonem stanowi idealną propozycję na śniadanie. Można z niej przygotować wiele smacznych i zdrowych deserów, jak np. budyń jaglany. Można także przyrządzić z niej pożywne placuszki lub farsz do warzyw. Kasza jaglana wykazuje pozytywny wpływ na stawy i przemianę materii. Wspiera gospodarkę kwasowo-zasadową oraz korzystnie oddziałuje na wygląd włosów i skóry. Podobnie jak kasza gryczana, jest naturalnie bezglutenowa i może być spożywana przez osoby będące na diecie wykluczającej gluten.

Kasza jaglana

Kasza jęczmienna

Kasza jęczmienna jest niemal tak samo popularna jak gryczana. Najzdrowszym jej rodzajem jest pęczak, który jest dobrym źródłem białka, gdyż zawiera go aż 12,5 g na 100 g produktu oraz świetnym źródłem błonnika pokarmowego, którego posiada 17 g na 100 g produktu. Kasza jęczmienna jest źródłem niacyny i dzięki temu wykazuje pozytywny wpływ na kondycję włosów i skóry. Z kolei będąc źródłem witamin z grupy B, wykazuje pozytywny wpływ na układ nerwowy i procesy metaboliczne na poziomie komórkowym oraz reakcje immunologiczne organizmu. W jaki sposób spożywać kaszę jęczmienną? Najlepiej używać jej do zup i sosów lub jako podstawę farszu, np. do warzyw.

Kasza manna

Kasza manna powstaje podczas przemiału pszenicy na mąkę. Szczególnie polecana jest dzieciom i dorosłym z dolegliwościami przewodu pokarmowego. W porównaniu z innymi kaszami, jest praktycznie pozbawiona błonnika. Za to stanowi źródło jodu. Doskonale smakuje na słodko, np. z syropem malinowym lub ulubionymi owocami, jednakże może być także traktowana jako zagęstnik sosów i zup. Jest też wdzięcznym dodatkiem do pasztetów oraz gołąbków.

Kasza kukurydziana

Podobnie jak kasza jaglana i gryczana, również jest bezglutenowa. Stanowi więc odpowiednią propozycję dla osób uczulonych na gluten, jak również dla niemowląt i małych dzieci. Kasza kukurydziana doskonale sprawdza się jako składnik zup i farsz do warzyw. Jest też świetną bazą do przygotowania placków i kotletów. W połączeniu z miodem i bakaliami, może być podawana jako deser.

Kasza kukurydziana

Kasza kuskus

Kasza kuskus jest bardzo prosta w przygotowaniu. Wystarczy zalać ją wrzątkiem lub ugotować na parze. Produkowana jest z twardej pszenicy durum i łączy w sobie cechy kaszy oraz makaronu. Świetnie sprawdza się zarówno z owocami, jak i mięsem. Jest także wdzięcznym składnikiem farszu oraz dodatkiem do sałatek. Można ją jeść na słodko lub w wydaniu wytrawnym.

Kasza orkiszowa

Orkisz należy do tej samej rodziny co pszenica. Kasza orkiszowa jest przedstawicielem węglowodanów złożonych, a poza tym stanowi dobre źródło białka (15g na 100g produktu) oraz błonnika (10g na 100g produktu), a także manganu, magnezu, cynku, żelaza i fosforu. Substancją wyróżniającą orkisz jest rodanid – związek wspomagający układ odpornościowy człowieka. Dzięki obecności niacyny orkisz wykazuje pozytywny wpływ na układ hormonalny. Z kolei za sprawą błonnika, korzystnie oddziałuje na układ pokarmowy i trawienny. Kasza orkiszowa, podobnie jak kasza gryczana, odznacza się niskim indeksem glikemicznym, co oznacza, że nie powoduje nagłych skoków stężenia cukru, a tym samym gwałtownych wyrzutów insuliny do krwi, które sprzyjają cukrzycy i przyrostom masy ciała. Jak spożywać kaszę orkiszową? Na pewno warto ją wykorzystać do przygotowania smacznych i pożywnych śniadań. Przyrządzona na mleku, z dodatkiem owoców lub bakalii, zapewni dobry start. Kasza orkiszowa może być też potraktowana jako dodatek do wielu potraw. Doskonale komponuje się z warzywami, zwłaszcza z cukinią i papryką.

Komosa ryżowa

Komosa ryżowa to kasza bezglutenowa, a więc odpowiednia dla osób z nadwrażliwością na gluten lub chorujących na celiakię. Zaliczana jest do zdrowej żywności, a nawet określana mianem egzotycznego superfoods. Na pewno stanowi dobrą alternatywę dla ziemniaków i makaronu. Jest też świetnym dodatkiem do sałatek. Co ciekawe, białko komosy zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, które nie są syntetyzowane w organizmie i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem.

Amarantus

Amarantus to kolejny superfoods dostępny na polskim rynku. Posiada niski indeks glikemiczny i jest dobrym źródłem białka, gdyż zawiera go aż 18g na 100g produktu. Tym samym polecany jest osobom będącym na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej. Amarantus jest też cennym źródłem składników mineralnych, zwłaszcza wapnia (zawiera go 250 mg/100 g nasion) i żelaza (15mg w 100g nasion). W nasionach amarantusa znajdują się również jedno i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które pozytywnie wpływają na układ nerwowy i krwionośny. Ponadto w amarantusie znajduje się związek skwalenu, który hamuje starzenie się komórek. Ugotowanie ziaren amarantusa jest niezwykle proste i tak naprawdę nie różni się niczym od przyrządzania tradycyjnych kasz.

Kasza w diecie bezglutenowej

Kasza razem z innymi produktami zbożowymi znajduje się na dole piramidy żywieniowej. Oznacza to, że jest bardzo ważnym elementem zdrowej diety. Nie każdy jednak może sięgać po wszystkie rodzaje kasz. Osoby cierpiące na celiakię lub nietolerancje glutenu nie mogą spożywać kasz zawierających gluten. Czy to oznacza, że muszą całkowicie wyeliminować kasze ze swojego menu? Oczywiście, że nie. Nawet nie powinny. Jedzenie bezglutenowe nie wyklucza kasz, które warto to podkreślić, są cennym źródłem paliwa, gdyż należą do węglowodanów złożonych. Całe szczęście istnieją różne rodzaje kasz bezglutenowych, które są całkowicie bezpieczne dla osób z celiakią i nadwrażliwością na gluten.

Kasze bezglutenowe

Która kasza jest bezglutenowa? Zacznijmy od królowej kasz – kaszy gryczanej. Nie dość, że jest bezglutenowa, to na dodatek jest źródłem białka i unikatowych aminokwasów egzogennych, zwłaszcza lizyny – składnika, którego nasz organizm nie jest w stanie sam wytworzyć. Żywność bezglutenowa to także popularna w ostatnim czasie kasza jaglana, która bardzo chętnie wybierana jest przez wegetarian i wegan. Dużym jej atutem jest uniwersalność i wszechstronność. Kasza bezglutenowa to również kasza kukurydziana, komosa ryżowa oraz kasza z amarantusa.

Kasze glutenowe

Kasze zawierające gluten to kasza manna, kasza jęczmienna (również pęczak), kuskus, kasza orkiszowa oraz kasza bulgur.

Uwaga! Niezależnie od tego, czy interesuje nas kasza bezglutenowa, czy klasyczna kasza zawierająca gluten, najważniejsze w tym wszystkim jest wybranie żywności ekologicznej. Dlaczego? Bo kasza ekologiczna powstaje w sposób przyjazny środowisku i ma o wiele bardziej pozytywny wpływ na nasz organizm niż produkty konwencjonalne, które w swoim składzie mogą zawierać pozostałości po chemikaliach stosowanych do uprawy. Kasza ekologiczna, posiadająca symbol zielonego listka, to gwarancja najwyższej jakości, a przede wszystkim zapewnienie tego, że w procesie produkcji nie zastosowano szkodliwych dodatków w postaci sztucznych barwników i wzmacniaczy smaku czy chemicznych konserwantów. Wysokiej jakości produkty ekologiczne znajdziesz w naszym sklepie internetowym.

Strona korzysta z plików przepysznych ciasteczek (cookie) w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij komunikat
pixel