Dieta bezglutenowa nie jest taka straszna, jak ją malują. Owszem, na początku trzeba się nauczyć, jakie produkty zawierają gluten, a co nie zawiera glutenu tak, aby komponować odpowiednie menu. Z czasem jednak nowe nawyki wchodzą w krew i wszystko staje się łatwiejsze. Co jeść na diecie bezglutenowej i po jakie jedzenie bezglutenowe sięgać, aby było zdrowo i bezpiecznie?
Miód manuka to produkt pszczeli pozyskiwany z nektaru kwiatów drzewa o tej samej nazwie (łac. Leptospermum scoparium) lub określanego mianem drzewa herbacianego. Roślina ta występuje w Nowej Zelandii i południowo-wschodniej Australii.
Suszone owoce są wartościową przekąską zawierającą witaminy i mikroelementy w przeciwieństwie do czekoladowych słodyczy zawierających głównie cukier i tłuszcz. Suszone owoce można podawać dzieciom już po 7 miesiącu życia (suszone jabłka i rodzynki).
Jedzenie ekologiczne już dawno temu przestało być luksusem i stało się łatwo dostępne. Coraz większa część społeczeństwa w trosce o swoje zdrowie i dobrą formę wybiera eko żywność, interesuje się składem kupowanych artykułów spożywczych i stawia na produkty wysokiej jakości.
Miód Manuka zyskuje na popularności. Coraz częściej polecany jest przez propagatorów zdrowego trybu życia, jest też składnikiem wielu naturalnych kosmetyków, coraz częściej można usłyszeć o jego prozdrowotnych właściwościach. Czym jest i skąd pochodzi to płynne złoto?
Entuzjaści weganizmu przekonują, że odpowiednio skomponowana dieta wegańska potrafi całkowicie zaspokoić zapotrzebowanie ludzkiego organizmu na wszystkie niezbędne składniki odżywcze.
Dieta wegańska zyskuje na popularności na całym świecie. I dzieje się to pomimo tego, że wprowadza do codziennego jadłospisu spore ograniczenia. Dieta wegańska jest znacznie bardziej restrykcyjna niż wegetariańska, bo zupełnie ogranicza przyjmowanie produktów zwierzęcych.