Dlaczego warto przejść na żywność ekologiczną?

2020-06-03
Dlaczego warto przejść na żywność ekologiczną?

Dużo prawdy jest w stwierdzeniu „jesteś tym, co jesz”. Jedzenie wpływa bowiem na nasze zdrowie, a także samopoczucie, wygląd paznokci, kondycję skóry i włosów. Dodaje energii, ma wpływ na pracę mózgu, odpowiada za pamięć i koncentrację. Dosłownie jest paliwem dla naszego organizmu. Zamiast więc sięgać po produkty wysoko przetworzone, które nie mają żadnych wartości odżywczych, a jedynie polepszacze, puste kalorie i całą paletę sztucznych barwników i substancji smakowych, wybierajmy zdrową żywność ekologiczną. Jedzenie ekologiczne już dawno temu przestało być luksusem i stało się łatwo dostępne. Coraz większa część społeczeństwa w trosce o swoje zdrowie i dobrą formę wybiera eko żywność, interesuje się składem kupowanych artykułów spożywczych i stawia na produkty wysokiej jakości.

Ekologiczna żywność – czym jest i jakie wymagania musi spełniać?

Żywność ekologiczna jest odpowiedzią na rosnące potrzeby i oczekiwania współczesnego konsumenta, który staje się coraz bardziej świadomy i dokonuje racjonalnych wyborów żywieniowych. Jest formą szacunku wobec własnego zdrowia i samopoczucia. W końcu dostrzegliśmy, że poprawianie natury i stosowanie tych wszystkich sztucznych dodatków z nasionami GMO, antybiotykami, stymulatorami wzrostu, sztucznymi barwnikami i dodatkami smakowymi na czele, przyniosło więcej złego niż dobrego. Ekologiczna żywność stała się więc antidotum na całą otaczającą nas sztuczność. Czym dokładnie jest? To żywność wysokiej jakości wytwarzana w systemie gospodarstwa ekologicznego, a więc takiego, w którym unika się stosowania nawozów sztucznych, pestycydów, regulatorów wzrostu i dodatków żywnościowych.

Ekologiczny odnosi się do sposobu uprawiania i wytwarzania

Termin „ekologiczny” odnosi się do sposobu, w jaki dane produkty żywnościowe są uprawiane, wytwarzane i przetwarzane. Aby produkt można było nazwać ekologicznym musi spełnić szereg wymogów. Najważniejszym z nich jest uprawa pod nadzorem jednostki certyfikującej z uprawnieniami nadanymi przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Podczas produkcji w hodowli i rolnictwie ekologicznym nie mogą być wykorzystywane żadne syntetyczne substancje chemiczne. Wyłączone jest stosowanie sztucznych nawozów, pestycydów i herbicydów, hormonów i innych produktów farmaceutycznych. Wszystko musi odbywać się z wykorzystaniem wyłącznie naturalnych substancji lub minerałów.

W praktyce oznacza to, że produkty pochodzenia zwierzęcego jak np. jaja lub produkty mleczne muszą być produkowane bez stosowania antybiotyków i hormonów. Zwierzęta przeznaczone do uboju są hodowane w dobrych warunkach fitosanitarnych, mają zagwarantowany dostęp do pastwisk oraz są karmione ekologiczną karmą bez dodatków syntetycznych lub preparatów genetycznie modyfikowanych. Z kolei produkty roślinne, warzywa i owoce uprawiane są przy użyciu wyłącznie naturalnych nawozów oraz z wykorzystaniem biologicznych metod zwalczania szkodników. Warto w tym miejscu dodać, że uprawa eko żywności zapewnia zdrowotność zwierząt i nie zatruwa środowiska. Jest to system produkcji w harmonii z otoczeniem i naturalnymi potrzebami człowieka, wyrażający szacunek do zdrowia i natury.

Uprawa żywności ekologicznej

Ekologiczny = bogaty w substancje odżywcze

Eko żywność to żywność naturalna, a więc bezpieczna. Spożywając ją nie dostarczamy do organizmu żadnych toksycznych substancji chemicznych czy organizmów genetycznie zmodyfikowanych i poddawanych promieniowaniu jonizującemu, które niestety mogą być obecne w żywności konwencjonalnej. Ekologiczne jedzenie jest też bogate w cenne składniki odżywcze: białko, tłuszcze, sole mineralne, witaminy oraz makroelementy. Badania przeprowadzone przez niezależne organizacje wielokrotnie wykazały, że żywność bio jest bogatsza w składniki odżywcze niż inne rodzaje żywności.

Eko jedzenie – nie dla GMO

Rolnictwo ekologiczne zabrania stosowania organizmów genetycznie modyfikowanych. Przekłada się to bezpośrednio nie tylko na nasze zdrowie, ale również kondycję środowiska. Im więcej produktów będzie wytwarzana metodami ekologicznymi, tym nasze środowisko będzie czystsze. Techniki stosowane przez rolnictwa ekologiczne nie zanieczyszczają wody i powietrza, nie doprowadzają do erozji gleby oraz sprzyjają zachowaniu różnorodności biologicznej środowiska, która jest niezbędna do życia na naszej planecie.

Produkt ekologiczny musi posiadać certyfikat

Żywność niecertyfikowana nie jest żywnością ekologiczną. Jeśli produkt posiada oznaczenie ekologiczne (tzw. Euro liść) to oznacza, że przeszedł szereg kontroli dotyczących zdrowia i jakości, a także pochodzenia. Certyfikowane produkty ekologiczne należą do najbardziej kontrolowanych na rynku i są uregulowane wieloma zapisami prawnymi.

Ekologiczne warzywa

Czy ekologiczna żywność jest faktycznie zdrowsza?

Tak. Już kilkanaście lat temu amerykańska ekspertka ds. żywienia, niejaka Virginia Worthington z Johns Hopkins University przeprowadziła badania, które jednoznacznie zaprezentowały wyższość ekologicznej żywności nad konwencjonalnymi produktami. Na przykładzie kilku grup produktów spożywczych wykazano, że eko żywność zawiera przeciętnie ponad 25% więcej witaminy C, około 20% więcej żelaza, prawie 30% więcej magnezu niż żywność konwencjonalna. Ekologiczne warzywa i owoce zawierają więcej antyoksydantów w tym tak ważnego dla naszych komórek resveratrolu.

Biorąc pod uwagę fakt, że ekologiczne mięso jest wolne od antybiotyków i hormonów, eko warzywa i owoce zawierają więcej cennych dla zdrowia witamin oraz minerałów, a produkty mleczne wytwarzane z mleka od szczęśliwych krówek zawierają niemal o 70% więcej niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3 to tak – jedzenie ekologiczne jest zdecydowanie zdrowsze od tego konwencjonalnego! Poza tym, dzięki temu, że jest naturalne jest przy okazji smaczniejsze.

Kupując żywność ekologiczną dbamy o środowisko naturalne

Produkcja żywności ekologicznej sprzyja środowisku. Stosowanie naturalnych nawozów pozytywnie wpływa na jakość gleby i chroni mikroorganizmy żyjące na terenach upraw. Zastosowanie nawozów naturalnych poza tym, że dba o bogactwo życia w glebie, dodatkowo poprawia jej strukturę. Można więc śmiało powiedzieć, że rolnictwo ekologiczne wspiera ekosystem. Kupując bio jedzenie my także przyczyniamy się do ochrony środowiska naturalnego.

Zdrowa żywność i ekologiczna żywność - różnice

Na pierwszy rzut oka wydawać by się mogło, że zdrowa żywność i żywność ekologiczna to jedno i to samo. W praktyce jednak różnica jest ogromna. O ile bio jedzenie musi posiadać stosowne certyfikaty potwierdzające jego pochodzenie i jakość, żeby mogło być sprzedawane jako „bio” lub „eko”, o tyle tzw. zdrowa żywność już takich certyfikatów nie posiada. Tak naprawdę każdy dziś może oznaczyć swój produkt jako „zdrowy”, bo żadne przepisy tego nie regulują. Hasło „zdrowa żywność” nie jest jednoznaczne z hodowlą lub rolnictwem ekologicznym. Każdy producent, który ma tylko na to ochotę może pokusić się o taki napis na swoich wyrobach, bo przecież każdy produkt dopuszczony do sprzedaży musi być bezpieczny dla konsumenta. Niestety zastosowanie w produktach dopuszczalnych konserwantów czy sztucznych barwników nie wyklucza ich z obrotu. O tym, czy taka żywność jest faktycznie zdrowa można dyskutować. Tymczasem produkty ekologiczne muszą przejść szereg kontroli, aby mogły być oznaczone symbolem zielonego listka. Tutaj nie każdy producent może oznaczyć swoje wyroby jako eko. Jednak to właśnie te z certyfikatem są rzeczywiście zdrową żywnością i takie warto kupować. Dlatego zawsze warto czytać etykiety oraz szukać na opakowaniu stosownych certyfikatów. Podsumowując każda żywność bio jest zdrowa, ale już nie każda „zdrowa żywność” jest naprawdę zdrowa.

Warzywa ekologiczne

Ekologiczna żywność – popularność

Żywność eko jeszcze nigdy nie cieszyła się tak dużą popularnością, jak ma to miejsce w ostatnim czasie. I nawet jeśli wynika to z mody na bycie „fit”, to trzeba przyznać, że taka moda ma wyjątkowo pozytywny aspekt. Jednak nie tylko zwolennicy bycia „fit” sięgają po eko jedzenie. Wśród fanów żywności bio są również ci, którym na sercu leży własne zdrowie, którzy chcą czuć się dobrze każdego dnia, szanują swój organizm i nie chcą niepotrzebnie bombardować go sztucznymi konserwantami, barwnikami, polepszaczami smaku i innymi chemicznymi dodatkami.

Duża popularność bio jedzenia wynika także z rosnącej świadomości konsumentów. Mamy coraz większą wiedzę i coraz chętniej interesujemy się naszym zdrowiem – tym, co je wspiera, a co mu szkodzi. Uważnie czytamy etykiety i interesujemy się tym, skąd pochodzą wybierane przez nas produkty. Poza tym zaczynamy obserwować swój organizm i widzimy jak reaguje na poszczególne produkty żywnościowe. Bio jedzenie jest dziś wyznacznikiem dbałości o siebie i jest w pełni utożsamiane z prowadzeniem zdrowego stylu życia. Nie dziwi więc, że po eko żywność coraz częściej sięgają nie tylko ludzie młodzi, ale także dojrzali konsumenci. Ci ostatni zaczynają dostrzegać w żywności ekologicznej szansę na obniżenie ryzyka rozwoju chorób cywilizacyjnych, a także przedłużenie dobrej kondycji organizmu – fizycznej oraz psychicznej. Według statystyk ekologiczne jedzenie cieszy się również dużą popularnością wśród matek karmiących, matek małych dzieci oraz zwolenników ochrony środowiska.

Dlaczego ekologiczna żywność kosztuje więcej?

Odwiedzając sklep ekologiczny nierzadko jako pierwsze w oczy rzucają się ceny - wyższe w porównaniu z żywnością konwencjonalną. Z czego to wynika? Na pewno nie jest to „widzi mi się” producentów żywności ekologicznej. Trzeba pamiętać, że rolnictwa i gospodarstwa ekologiczne muszą spełniać ściśle określone kryteria, przez co sam proces produkcji eko żywności jest bardziej kosztowny. Nie ma tu mowy o stosowaniu regulatorów wzrostu, antybiotyków i pestycydów. Dba się za to o czystość gleby i wód gruntowych. Również w hodowli zwierząt stawia się na naturalny ich wzrost i rozwój oraz karmienie naturalną paszą. W produkcji ekologicznej wyższe są zarówno koszty związane z nakładem pracy i wymaganiami przestrzennymi, jak również kontrolą i certyfikacją. A ponieważ ekologiczni rolnicy nie polegają na specjalistycznym sprzęcie mechanicznym czy też na preparatach chemicznych na tym samym poziomie, co rolnicy wytwarzający żywność metodami konwencjonalnymi, ich praca jest znacznie bardziej pracochłonna, a wytwarzana żywność nie bez kozery nazywana jest żywnością wysokiej jakości. Stąd ceny bio żywności są wyższe niż produktów powstających konwencjonalnie na skalę masową.

Ekologiczne marchewki

Zakup żywności ekologicznej w sklepie internetowym - dlaczego warto?

Sklep z ekologiczną żywnością to najlepsze rozwiązanie, jeśli zależy nam na produktach certyfikowanych, a więc naturalnych i zdrowych. W dużych marketach nie zawsze oferowana w dziale „eko” żywność faktycznie jest ekologiczna. Zawsze lepiej jest sprawdzić, czy aby na pewno posiada odpowiednie certyfikaty. A dlaczego warto wybrać eko sklep online? Przede wszystkim ze względu na niesamowitą wygodę. Tutaj nikt nas nie popędza, możemy przeglądać asortyment tak długo, jak tylko tego potrzebujemy i co ważne – robić zakupy o każdej porze dnia i nocy. Internetowy sklep z żywnością ekologiczną to także doskonałe rozwiązanie dla osób z mniejszych miast, w których nie zawsze sklep ekologiczny jest dostępny. Warto również zauważyć, że niewiele stacjonarnych placówek handlowych może zapewnić tak kompleksową ofertę jak dobrze zaopatrzony, renomowany internetowy sklep ekologiczny. Jednocześnie specyfika zakupów online wprowadza porządek, systematyzuje asortyment, co bardzo ułatwia wyszukanie potrzebnych produktów. Warto także zwrócić uwagę na coraz popularniejsze produkty związane ze specjalistycznymi dietami eliminacyjnymi i zdrowotnymi. W sklepie ze zdrową żywnością ekologiczną często nie brakuje półek z produktami bezglutenowymi czy bez laktozy. Internetowy sklep ekologiczny to oszczędność czasu i wygoda na wyciągnięcie ręki!

Strona korzysta z plików przepysznych ciasteczek (cookie) w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij komunikat
pixel